Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Geen klachten sinds herinstallatie Medisch tuchtcollege in Suriname

DE WARE TIJD:

09/01/2013

PARAMARIBO – “Het is opvallend dat we tot op heden geen enkele klacht hebben ontvangen.” Isaac Jamaludin, lid van het Medisch tuchtcollege dat sinds september 2012 opnieuw is geïnstalleerd door de president, steekt zijn verbazing niet onder stoelen of banken.

“Oh?” is de eerste reactie van directeur Manodj Hindori van het Sint Vincentius Ziekenhuis over het nieuws. “Nou, dan doen we toch iets goed”, lacht hij.

Toch heeft de directeur zijn twijfels. Uit ervaring weet hij dat patiënten wel vaker gezegd hebben specialisten voor het gerecht te willen dagen. Hindori benadrukt dat het onafhankelijke tuchtcollege er moet zijn. De actieve werking van de instantie moet niet alleen de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren, maar ook de specialisten scherp houden.

Bekendheid

Inez Huijzen-Sedney, waarnemend directeur van het ministerie van Justitie en Politie, vermoedt dat het ontbreken van klachten komt door de onbekendheid van de instantie. De leidinggevende beaamt de taak van het ministerie om daarin verandering te brengen. “We zijn wel bezig en binnenkort zullen we beginnen met de voorlichtingssessies.”

Volgens Huijzen-Sedney zal aan de hand van onder meer eenvoudige filmpjes de bevolking gestimuleerd worden bewuster te reageren op het handelen van de specialisten. “Toch zijn niet alle klachten voor het Medisch tuchtcollege”, vindt Hindori.

Hij geeft aan dat haast elke ziekeninstelling een eigen tuchtcollege heeft waar patiënten terecht kunnen om hun misgenoegen te uiten. Als de mensen niet tevreden zijn over de afhandeling van de klacht, worden zij verwezen naar de onafhankelijke controle-instantie.

Maar de mensen gaan volgens de ziekenhuisdirecteur ook naar de directeur van het ministerie van Volksgezondheid en zelfs de minister. “Maar de juiste juridische weg om een klacht van dien aard op te geven, is om naar het Medisch tuchtcollege te gaan.”

Jamaludin hoopt dat mensen uiteindelijk wel de durf zullen hebben om naar het tuchtcollege te stappen. “Als niemand ons iets zegt, kunnen we niets aanpakken.”

Sinds 2010 functioneerde de medische commissie niet optimaal. In september 2012 werd de kamer opnieuw ingesteld.-

Share this page:
« Back
Back to Top