Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Geen inmenging minister Duncan in zaak schoonzoon oud-minister Shigemoto op St. Maarten

WOENSDAG, 02 JANUARI 2013

PHILIPSBURG — Minister Roland Duncan zal zich niet bemoeien in de strafzaak tegen zijn schoonzoon, oud-minister van Financiën Hiro Shigemoto. In antwoord op geruchten die de ronde doen over zijn mogelijke inmenging in deze zaak, wijst Duncan erop dat volgens het rechtssysteem van Koninkrijkslanden de minister zich niet mengt in individuele zaken.

Duncan heeft van het Parket van de Procureur-Generaal en het gehele rechtsapparaat geëist dat zij goed gebruikmaken van de gelden die begroot zijn voor hun diensten. Hoewel hij zich niet zal bemoeien met de dagelijkse individuele gevallen, zal men aan het einde van de dag rekenschap moeten afleggen voor deze gelden.

Shigemoto werd medio december gearresteerd onder verdenking van fraude, het witwassen van gelden en verduistering. Hij bleef enkele dagen opgesloten en werd op kerstavond vrijgelaten onder voorwaarde dat hij zich beschikbaar hield voor verhoor door de autoriteiten. Hij zou dubbele betaling hebben verricht aan bedrijven die diensten hebben verleend aan de overheid.

Duncan verklaarde dat als hij ‘de stekker uit het stopcontact trok’ om Shigemoto te helpen de situatie voor korte tijd gered zou zijn door een langdurig juridisch proces. De integriteit en het karakter van een persoon zouden voor altijd besmeurd blijven omdat men zou zeggen dat hij schuldig was maar gered werd.

“De reputatie van het land zou ook worden aangetast indien de minister van Justitie een einde zou maken aan het onderzoek van een zaak waarin zijn schoonzoon is betrokken. Men zou dan kunnen spreken van nepotisme op St. Maarten. Het land zou een bananenrepubliek worden omdat de minister van Justitie heeft ingegrepen om iemand te redden”, aldus Duncan.

Share this page:
« Back
Back to Top