Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Geen aanwijzing voor 'dodelijke dengue'-variant in Suriname

30/10/2013

Paramaribo – De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) meldt een agressieve vorm van de ziekte dengue (knokkelkoorts) in Latijns-Amerika. Echter zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de ‘dodelijke dengue’ zich ook in Suriname voordoet.

Lesley Resida, directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) geeft aan de situatie te monitoren, maar dat er geen gevallen van de variant bekend zijn.

Brazilië is, volgens cijfers van Paho, met 456 fatale besmettingen tot nog toe het zwaarst getroffen, gevolgd door Paraguay (233 doden), Colombia (124) en Mexico (47). Landen waar veel slachtoffers zijn gevallen maken zich zorgen. Resida geeft aan dat Suriname niet vaak getroffen wordt door ziektes vanuit de zuidelijke regio van Latijns-Amerika. “Wij moeten ons meer richten op toestroom vanuit het Caribisch Gebied.”

Symptomen

Dengue is een virusziekte die wordt overgebracht door muggen en is één van de belangrijkste, door muskieten overgedragen ziektes ter wereld. Over het algemeen zijn de symptomen mild. De meeste mensen merken zelfs helemaal niet dat ze besmet zijn. Wie er iets ernstiger aan toe is, krijgt koorts, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren en soms huiduitslag. Een vaccin of specifiek medicijn bestaat niet, veel meer dan patiënten een ondersteunende behandeling geven kunnen doktoren niet doen. In een klein percentage van de gevallen zijn de gevolgen van dengue zo ernstig, dat ze fataal kunnen zijn. Patiënten krijgen bloedingen of raken in shock en overlijden.

Advies

Ook in Suriname komt knokkelkoorts voor. De laatste dengue-epidemie in Suriname in 2005 maakte honderden slachtoffers, van wie twaalf zelfs de ziekte niet overleefden. “Besmetting en behandeling van deze dengue is in feite dezelfde als die wij al kennen.” Op de website van BOG adviseert het bureau over de ziekte. ‘De dokter zal door middel van een bloedonderzoek vaststellen of u dengue heeft.’ Om muskietenbeten te voorkomen wordt voor armen en benen bedekkende kleding geadviseerd, tegelijk met insecticide en muskietennetten. De muskiet komt veel voor in Suriname en dan met name in en rondom Paramaribo met de ideale broedplaatsen, zoals oude autobanden, flessen, dakgoten en andere plekken waar water in blijft staan.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top