Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Financiële impuls algenkwekerij

30 januari 2017

Kralendijk – De bouw van een algenkwekerij op Bonaire heeft een behoorlijke impuls gekregen. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 800.000 euro subsidie toegekend aan professor René Wijffels van Wageningen University & Research (WUR) voor het project.

In oktober werd al bekendgemaakt dat er op Bonaire een kleine algenkwekerij zou komen voor onderzoek en de productie van biobrandstof. Hierbij wordt samengewerkt met TUI, die de duurzame brandstof wil gebruiken voor de eigen luchtvaartmaatschappij. Met de subsidie van NWO kan het project nu snel van start gaan. De WUR heeft in Wageningen al een AlgaeParc en daarvan komt er op Bonaire een kleinschalige nevenvestiging. Er zouden twintig mensen kunnen gaan werken.

Voor het eiland betekent het een verbreding van de economische basis die nu vrijwel geheel op toerisme draait. Wijffels laat naar aanleiding van de toekenning van de subsidie weten dat de productieomstandigheden op Bonaire ideaal zijn. Hij wil onderzoeken hoe de algenproductie het beste kan worden ingericht.

,,Op Bonaire is de temperatuur constant en de zon schijnt veel. Een nadeel daar is dat de kweekbuizen te warm kunnen worden, tot wel vijftig graden, en dan leggen de algen het loodje. Maar we willen kijken of we de temperatuur kunnen regelen door drijvende productie-units te construeren en te koelen met zeewater.”

De onderzoeker denkt naast vliegtuigbrandstof ook aan de duurzame productie van visvoer uit algen. Hij denkt dat over vijf jaar algen commercieel aantrekkelijk kunnen zijn als alternatief voor soja en vismeel. De productie van kerosine zal nog wat langer op zich laten wachten.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top