Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Extra reparatietoeslag vanaf april uitgekeerd op Aruba

VRIJDAG, 11 JANUARI 2013

ORANJESTAD — Gepensioneerden die naast hun AOV-uitkering geen extra inkomsten hebben, krijgen vanaf april de extra reparatietoeslag van 50 florin per maand. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) die de toeslag uitkeert, heeft dan pas alles geregeld.

Dit heeft de instantie gisteren laten weten. Het werkt volgens directeur Edwin Jacobs namelijk anders dan met de in 2011 ingevoerde reparatietoeslag. Die is namelijk voor alle gepensioneerden, ongeacht extra structurele inkomsten bijvoorbeeld van een bedrijfspensioen, en ook voor degenen die een uitkering krijgen volgens het Algemene Wezen- en Weduwen-verzekering (AWW).

De extra reparatietoeslag die vanaf januari dit jaar wordt ingevoerd, is echter alleen voor gepensioneerden die uitsluitend een AOV-uitkering krijgen en woonachtig zijn op Aruba. Wie hiernaast dus nog andere inkomsten geniet, heeft er geen recht op. SVB moet dan ook gaan inventariseren wie recht heeft op die extra toeslag. Vandaar dat vanaf maandag naar 17.141 AOV-trekkers een brief uitgaat. Gepensioneerden moeten die brief invullen en daarin ook verklaren dat ze geen extra, structurele inkomsten hebben. SVB moet deze verklaring voor 1 april terugkrijgen. Wie te laat is, krijgt dit jaar de toeslag niet meer.

Wie het formulier vóór 15 maart inlevert, krijgen de toeslag op 3 april gestort samen met het pensioen. Ze krijgen dan het bedrag ook van de voorgaande maanden, omdat de extra reparatietoeslag dus vanaf januari ingaat. Dit maakte de Financiën-minister onlangs bekend door vooruitlopen op de benodigde wetswijziging alvast nieuw beleid af te kondigen om dit mogelijk te maken. Wie op tijd is, krijgt dan ook op 3 april de toeslagen van januari tot en met april uitgekeerd, zegt Jacobs. Gepensioneerden die na 15 maart, maar wel nog voor de einddatum van 1 april het ingevulde formulier inleveren, krijgen in mei alles uitgekeerd.

SVB gaat er vanuit dat van de ruim 17.000 AOV-trekkers zo’n 11.000 personen in aanmerking komen voor de extra reparatietoeslag. Dat koste de staat zo’n 6 tot 7 miljoen florin, aldus berekeningen. Dit komt bovenop de 11 miljoen florin van de al bestaande reparatietoeslag die sinds 2011 aan zo’n 20.000 personen wordt uitgekeerd. Directeur Jacobs wijst erop dat wie niet de waarheid invult voor het verkrijgen van de extra reparatietoeslag en dus fraudeert, een boete van 1500 florin op jaarbasis kan krijgen en bovendien het onrechtmatig verkregen bedrag volledig moet terug betalen. Mensen die een brief thuis krijgen, maar er geen recht op hebben, omdat ze dus extra inkomsten krijgen via een bedrijfspensioen of door een pensioenuitkering uit bijvoorbeeld Nederland, hoeven het formulier niet terug te sturen. Partners van gepensioneerden die boven de 60 jaar zijn en ook een AOV-uitkering ontvangen en dus geen extra inkomsten hebben, komen wel weer in aanmerking voor deze extra reparatietoeslag.

Informatiebijeenkomsten

Verder laat Jacobs weten dat de SVB informatiebijeenkomsten in de wijken San Nicolas, Savaneta, St. Cruz, Paradera, Tanki Leendert/Noord en Oranjestad geeft. Gepensioneerden kunnen dan vragen stellen, hulp krijgen bij het invullen van het aanvraagformulier, maar ook dat formulier inleveren. Het formulier kan ook ingeleverd worden bij alle Hulpbestuurskantoren en bij de SVB-kantoren in Oranjestad (Vondellaan) en San Nicolas. Verder raadt hij aan dat mensen zelf een kopie maken en deze bij het inleveren laten afstempelen als bewijs dat ze het aanvraagformulier op tijd hebben ingeleverd. Wie na 15 februari thuis nog geen brief heeft ontvangen, kan dit ook melden bij de SVB.

De directeur legt ook uit waarom SVB dit proces niet eerder kan regelen en kan uitbetalen. De instantie zit namelijk in de overgang naar een nieuw computersysteem en pas vanaf april kunnen aanpassingen als deze extra reparatietoeslag daarmee uitgevoerd worden.

Het geld voor de reparatietoeslagen is trouwens rechtstreeks afkomstig uit de staatskas en dus niet van de sociale premies. De bedragen worden opgenomen in de Landsbegroting. Invoering van de extra reparatietoeslag dit jaar vloeit voort uit de Sociaal Dialoogronde die vorig jaar november is gehouden, waarbij sociale partners en regering afspraken maakten over onder meer het stimuleren van de koopkracht voor delen van de bevolking die niet veel inkomen hebben.

Share this page:
« Back
Back to Top