Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Extra echo-apparaat voor vaatonderzoek bij Diagnostisch Centrum Suriname

27/02/2013

PARAMARIBO – Speciaal voor het uitvoeren van vaatonderzoeken (vasculaire diagnostiek) heeft het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) een tweede echoapparaat aangeschaft. Dat zegt Cindy-Jane Wesenhagen, Business Unit Manager van het MDC.

“Voorheen deden we gemiddeld twee vaatonderzoeken per dag. Het is een vrij intensief onderzoek waar je zeker een half uur mee bezig bent. Maar met het tweede echoapparaat hopen we de druk enigszins te kunnen opvangen,” aldus Wesenhagen.

Vasculaire diagnostiek wordt uitgevoerd door een vaatlaborant(e), die door echografie onderzoekt of een bloedvat verstopt is, zoals bijvoorbeeld bij mensen met trombosebenen.

Tot nu toe was het in Suriname nauwelijks mogelijk om door middel van het zogenaamde  Duplexonderzoek de bloedvaten in kaart te brengen. De chirurgen moesten opereren om te kijken welke bloedvaten geschikt zijn om te worden aangesloten. Met vaatonderzoek kan het MDC dat nu in kaart brengen, zonder dat de patiënt daarvoor onder het mes moet.

Ook nierpatiënten die moeten dialyseren hebben baat bij de extra capaciteit. “Als je het goed wilt doen, moet je de bloedvaten eerst in kaart brengen, zodat de chirurg weet welke bloedvaten hij kan verbinden om de shunt te plaatsen,” legt Wesenhagen uit. Een shunt is een verbinding tussen een ader en een slagader.

AD 28-2-2013 Vaat Echo Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top