Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Extra beveiliging Nederlandse militairen op Curacao gelinkt aan mogelijke uitbraak van gedetineerden

DONDERDAG, 02 JANUARI 2014

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes meldt desgevraagd dat het Korps Politie Curaçao en andere geüniformeerde instanties op basis van verkregen informatie de regering hebben geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen bij politiebureaus gedurende de feestdagen. Asjes reageert hiermee op de extra beveiliging die is ingezet met name bij politiebureaus met gedetineerden. Asjes wilde echter niet in details treden over deze binnengekomen informatie. De Amigoe heeft van betrouwbare bronnen vernomen dat het hier ging om een mogelijke uitbraak van gedetineerden uit politiecellen.

Daarom zouden er vooral op Rio Canario en Barber aanvullende maatregelen genomen zijn. Op Barber is een barricade opgeworden om de toegang tot de cellen te versperren. Ook is er vanuit het vrijwilligerskorps VKC assistentie verleend bij zowel Barber als Rio Canario.

Premier Asjes (PS) bevestigde desgevraagd de extra beveiliging en dat hij hiervoor om assistentie van de marine heeft verzocht, middels een brief aan de gouverneur. Asjes weerspreekt echter met klem dat dit zou zijn om een mogelijke uitbraak uit een politiecel te voorkomen en geeft verder aan dat de geruchten en mediaberichten, waarin wordt gesteld dat de extra beveiliging naar aanleiding zou zijn van bedreigingen en/of een terroristische aanslag, ook tot het land der fabelen behoren. Er zijn geen indicaties voor een mogelijke aanslag, aldus Asjes.

“Indien het land ooit gevaar loopt door een terroristische aanslag, zal ik dit als premier in een nationale toespraak aan het land melden. Op dit moment is dit helemaal niet het geval.”

Premier Asjes betreurt het verder dat er personen zijn die deze onwaarheden naar buiten brengen, ‘wat een zeer negatieve invloed heeft op de economie van het land’.

“Er is rekening gehouden met de vuurwerkperiode, meer niet”, zegt Asjes. In deze periode kunnen de autoriteiten moeilijk onderscheid maken tussen het geluid van vuurwerk dat afgaat en het afvuren van een wapen. Aldus werd de regering geadviseerd om hiermee rekening te houden en om de beveiliging bij politiebureau’s te versterken.

Asjes besloot hierop om ondersteuning te vragen bij de marine voor het neerzetten van barricades en prikkeldraad. Hij benadrukt dat er geen ondersteuning is gevraagd voor bewaking door gewapende mariniers. De agenten krijgen wel ondersteuning van gewapende agenten van het Vrijwilligers Korps Curaçao bij het politiebureau Barber.

Ook de politie weerspreekt de mediaberichten over een mogelijke terroristische aanslag, middels een persbericht. Volgens de politie heeft de extra beveiliging alleen te maken met de stijgende criminaliteit op het eiland. “Hierdoor kan men terugblikken op een rustige jaarswisseling. Nogmaals, het KPC heeft geen informatie over mogelijke aanslagen”, staat in het persbericht.

De politie wil nog niet bekendmaken tot wanneer de politiebureau’s beveiligd zullen worden en roept de bevolking op om rekening te houden met de wijzigingen bij de bureau’s.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top