Zorgvervoer mensen met beperking dreigt weg te vallen in Suriname

DE WARE TIJD:

18/07/2012

Paramaribo - Het leven van mensen met een beperking wordt over een maand moeilijker door het uitvallen van zorgvervoer.

Na 1 september kapt één van de zorgvervoerders voor deze groep, Cobus, ermee. Het bedrijf doet dit vanwege de hoge onkosten. “We hebben begrip voor Cobus, maar aan de andere kant wordt het verplaatsen moeilijker voor ons”, beweert Aniel Koendjbiharie,voorzitter van stichting Wan Okasi. “En als je kijkt waar Cobus naartoe gaat, ze leggen dagelijks wel tweehonderd kilometer af en doen zeer slechte wegen aan. Komt nog bijkijken dat de vervoerder rekening houdt met ouders die niet altijd de volle pond betalen”, licht Koendjbiharie toe. Maandelijks betalen gebruikers SRD 100.

“Trouwens de chauffeurs doen een goede job want als wij onderweg groenten moeten kopen doen zij dat met plezier”. De doelgroep kijkt uit naar een snelle oplossing. “Gebeurt dat niet, dan rest niets anders dan in actie komen. En niemand moet dan zeggen dat wij onredelijk zijn.” Mensen met een beperking pleiten voor aanpassing van de financiële steun door de overheid naar SRD 500. Het stoort ons: “We zijn geen prioriteit. Er wordt alleen gepraat over AOV’ers en kinderen. Wij zijn alleen bij verkiezingen belangrijk”, jammert Koendjbiharie. Naast Cobus verzorgt ook het Nationaal Vervoersbedrijf transport voor mensen met een beperking. “Maar het mooiste van de grap is dat zij als overheidsinstantie niet naar verre plaatsen gaan. Ze zijn tot drie uur bereikbaar en in het weekend helemaal niet. Eigenlijk is het God zij dank dat Cobus rijdt, soms tot 11 uur ‘s avonds zelf. ”Ongeveer 130 personen maken dagelijks gebruik van dit vervoer.

“Het doet pijn hiermee te stoppen. Maar we kunnen door de hoge exploitatietekosten niet anders”, beweert Cobus-directeur Julien Dijksteel. “We hebben dit elf jaar gedaan. Liefdewerk mag je wat centen kosten, maar geen kapitaal”. De eerste zes jaar is veel steun verkregen van donateurs. Toch doet Dijksteel een handreiking. “Als de overheid bereid is bussen te huren en markt- conforme dagtarieven afspreekt gaan wij door.”-.