Zorgen om criminaliteit

11 mei 2017

Kralendijk - De leden van de Eilandsraad van Bonaire zijn bezorgd over de criminaliteit op het eiland. Op de Eilandsraadsvergadering van dinsdag werd het onderwerp ingevoegd als extra agendapunt. Dit gebeurde op verzoek van raadsleden Esther Bernabela (onafhankelijk) en James Kroon (UPB), die vorige week om een spoedvergadering hadden gevraagd in verband met de toename van de criminaliteit in de eerste maanden van 2017.

MPB-fractielid Alexandra Silberie stemde in met het agendapunt, hoewel ze liever had dat het onderwerp eerst achter gesloten deuren met de betrokken instanties in een commissie zou worden besproken. PDB-fractielid Clark Abraham zei haar te begrijpen omdat in een commissievergadering zaken in alle vrijheid kunnen worden besproken. De zorgen van de raadsleden waren eensluidend met verschillende accenten. Het aantal dodelijke slachtoffers van schietpartijen en andere vormen van criminaliteit is voor Bonaire ongekend hoog.

,,Zo kennen we Bonaire niet”, zeiden verschillende sprekers. Bernabela wilde weten of de verhalen kloppen dat er op Bonaire leden rondlopen van de Curaçaose bende No Limit Soldiers. Kroon pleitte voor meer camera’s, ook op duikplaatsen waar het aantal diefstallen uit auto’s enorm is toegenomen. Gezaghebber Edison Rijna zei in zijn antwoord dat uitbreiding van de camera’s en de veiligheid van duiklocaties besproken wordt in het overleg van de driehoek.

Hij ging ook in op de toegenomen criminaliteit: ,,Het gaat om individuele gevallen. Er is geen samenhang tussen de verschillende gebeurtenissen vastgesteld.” PDB-raadslid Marugia Janga legde een link met de armoede op Bonaire. Abraham haakte daarop in met een verwijzing naar de discussie met de regering Den Haag over de invoering van een bestaansminimum. ,,Dat kost misschien veel geld, maar hoeveel kost de toename van de criminaliteit?” '

PDB-fractieleider Robby Beukenboom zei te betreuren dat het preventief fouilleren in december 2016 werd afgeblazen na kritiek op de manier waarop het werd ingevoerd. Die kritiek kwam onder andere van toenmalig fractiegenoot Michael Pieters met wie Beukenboom in onmin was. ,,Kort daarna begon het vuurwapengeweld. Er zijn ook verhalen over grote hoeveelheden harddrugs op Bonaire.”

Beukenboom ziet ook een tegenstelling tussen de grote investeringen met Nederlands geld in gebouwen voor overheidsinstanties en wat er op straat op Bonaire gebeurt. Onafhankelijk raadslid Jeanoushka Raphaela vroeg aandacht voor andere vormen van criminaliteit, zoals relationeel geweld.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao