Ziekenhuizen Suriname installeren nieuw radiologisch materiaal

DE WARE TIJD:

27/03/2012

Paramaribo - Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Diakonessenhuis ondergingen een grondige modernisering van de afdeling Radiologie. Dat gebeurde met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, dat op haar beurt steun kreeg van het Franse Ontwikkelingsagentschap (AFD). De oude analoge toestellen zijn vervangen door een moderne digitale variant.

Analyse

“De oude apparatuur was ondertussen afgeschreven, het werd tijd dat we deze stap voorwaarts zetten”, klinkt het in een reactie van het Diakonessenhuis.

De nieuwe toestellen digitaliseren zowat de hele radiologische afdeling. Röntgenfoto’s moeten niet meer worden afgedrukt, de medici kunnen meteen op het computerscherm de X-rays analyseren en achteraf archiveren. Dat resulteert in minder chemisch afval en tijdswinst.

Wanneer een patiënt op een later moment terugkomt, kunnen oude foto’s en bijbehorende informatie heel snel terug worden opgeroepen.

De toestellen worden geleverd door Oldelft Benelux, een zustermaatschappij van het Nederlandse Rogan-Delft.

Dit bedrijf zorgt naast de toestellen ook voor een helpdesk en technische support. Er is ook een overeenkomst met Surinaamse Biomedical Systems voor dringende herstellingen.

Kostenplaatje

Voor deze stap voorwaarts was er een tussenkomst van het Ministerie van Volksgezondheid en AFD. “Het gaat om een lening van in totaal vijftien miljoen euro. Daarvan is vijf miljoen euro gereserveerd voor medisch materiaal. De aankoop van de Zillion RIS/PACS-toestellen heeft voor beide ziekenhuizen samen 2,8 miljoen euro gekost”, vertelt Robert Brohim, die binnen het Ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk is voor dit project.

De toestellen worden momenteel geïnstalleerd. De ziekenhuizen hopen ze zo snel mogelijk in gebruik te nemen. “Wat radiologie betreft, zitten we nu wel aan het dak van ons budget, maar we staan wel op een hoog niveau”, voegt Brohim daar nog aan toe.