Winkeliers mogen geen verlies lijden

27/01/2017

PARAMARIBO - Consumenten hebben straks weer de mogelijkheid om een beperkt aantal producten tegen een lage prijs te kopen in de winkel. Het gaat om hervatting van het project goedkope basisgoederen dat in 2012 is ingezet. Toen was er een pakket van ruim veertig basisgoederen aangewezen.

Nu gaat het om vijftien producten: aardappelen, babyvoeding in blik, badzeep in blok, bruine bonen, groene en gele erwten, kindervoeding van granen, kippenworstjes, knofloof, lucifers, maandverband en tampons, tomaten- en olie sardien, spijsolie, uien, wegwerpluiers voor baby's en volwassenen en zout. Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft bij beschikking van het ministerie van Financiën deze week de mogelijkheid gehad om dit besluit te nemen. De regeling geldt tot eind dit jaar.

Bij de import van deze goederen wordt vrijstelling van onder meer invoerrechten en omzetbelasting verleend. Het bedrag dat betaald moet worden aan statistiekrecht wordt verlaagd. De maximale consumentenprijzen van deze goederen worden periodiek door HI gepubliceerd.

Raymond Hasnoe van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers zegt dat er hierover geen contact is geweest met zijn vereniging en waarschuwt dat de overheid geen prijs moet opleggen die het onmogelijk maakt voor winkeliers om voldoende winst te maken. "Kom niet aan onze winstmarge." Hasnoe verwacht dat er bij de vaststelling van de consumentenprijs door HI rekening wordt gehouden met de bij decreet vastgestelde maximale winstmarge. Hij waarschuwt alvast dat de winkeliers niet bereid zijn om in te leveren op levensmiddelen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname