Wetgeving voor bescherming tijdelijke werknemers op ArubaDINSDAG, 23 OKTOBER 2012

ORANJESTAD — Werknemers mogen maximaal twaalf maanden hetzelfde werk uitvoeren in dienst van een uitzendbureau. Uitzendbureaus die deze regel overtreden kunnen straks rekenen op forse boetes oplopend tot 250.000 florin.

Minister Otmar Oduber (AVP) van Toerisme, Arbeid & Transport zegt: “Het probleem is dat bedrijven, zoals grote hotels, soms meer dan 50 procent van hun werknemers via uitzendbureaus laten werken. De werkgever hoeft op deze manier geen direct contract af te sluiten met de werknemer.” Onder de huidige wetgeving kan deze situatie jarenlang doorgaan. Directie Arbeid en Onderzoek (DAO) kan het wel constateren en hierover rapporteren, maar heeft geen wettelijke houvast om ook daadwerkelijk op te treden. En de werknemer wordt door de uitzendcontracten gehinderd in het afsluiten van een autolening of hypotheek. Het idee achter tijdelijk werk, bijvoorbeeld als vervanging voor zieke of zwangere werknemers, wordt hiermee geen recht aangedaan, aldus de minister. Hij vertelt dat er op Aruba meer dan 40 uitzendbureaus zijn en dat sommige van deze uitzendbureaus slechts één bedrijf als klant hebben. “Waar ze meer dan 200 uitzendkrachten naar toe sturen. En dat kan dus niet.”

Minster Oduber zegt dat het verkeerd gebruik van uitzendkrachten zo’n vijftien tot twintig jaar geleden begon bij een hotel en dat het nu wijdverspreid is, zelfs onder overheidsbedrijven. “Dat kan niet zo doorgaan.” Nieuwe wetgeving moet verhinderen dat bedrijven werknemers keer op keer via een uitzendbureau inhuren voor hetzelfde werk. De conceptwet hiertoe is ondertussen al aangeboden aan het parlement, aldus de minister. Hij verwacht dat de behandeling hiervan nog voor het einde van het jaar kan plaatsvinden en hoopt dat DAO volgend jaar sancties kan opleggen. “Het uitzendwezen moet gebruikt worden waar het voor bedoeld is, tijdelijk werk. Niet om te voorkomen dat je iemand in vaste dienst moet nemen”, besluit Oduber.