West Suriname krijgt cellenhuis

DE WARE TIJD:

19/07/2012

Paramaribo - Verdachten uit Apoera die achter de tralies moeten, hoeven straks niet meer overgebracht te worden naar Nieuw Nickerie. Een cellenhuis wordt binnenkort gebouwd in het Inheemse dorp. De gevangenis wordt opgezet in het kader van de bouw van een nieuw politiebureau en twee dienstwoningen in West-Suriname.

De toezegging is volgens gewestelijke politiecommandant Stanley Benschop gedaan door minister Ramon Abrahams van Openbare Werken (OW). “Nu is het politiebureau te Apoera ook de woning van politieagenten. Ook is er geen speciale ruimte voor verdachten, wat erg onaangenaam is”, vindt Benschop. Wanneer iemand in verzekering wordt gesteld, moet die worden opgehaald door de politie van Nieuw Nickerie. In bepaalde gevallen moeten verdachten de wachttijd doorbrengen op het balkon van het politiegebouw. “We willen deze onmenselijke situatie niet meer hebben.”
De nieuwe politiepost komt op de plek waar het oude politiestation heeft gestaan. Het station, inbegrepen een cellenhuis, is verlaten door agenten tijdens de Binnenlandse Oorlog. Hierdoor is het in verval geraakt. Behalve dat er twee nieuwe woningen gebouw zullen worden, krijgt ook het politiehuis een opknapbeurt.

Benschop zegt dat er plannen zijn om criminaliteit in Washabo, Section en Apoera hard aan te pakken. Het gaat voornamelijk om drugs, zware mishandeling en huiselijk geweld. Overmatig gebruik van alcohol is volgens de politiecommandant vaak de oorzaak van deze strafbare feiten.

De politie zal voorlichting geven over hiv, drugs en alcohol aan vooral jeugdigen. Ook zullen de mensen geïnformeerd worden over verkeersregels. Gebleken is dat sommige bromfietsers geen valhelm opzetten, terwijl bepaalde bromfietsers onder invloed van alcohol rijden.