Werkgroep werkt aan aanbevelingen betalingsbalans CuraçaoZATERDAG, 16 JUNI 2012

WILLEMSTAD — De regering heeft een task force ingesteld, die met voorstellen moet komen om de betalingsbalans van Curaçao te verbeteren. Dit verklaarden Financiën-minister George ‘Jorge’ Jamaloodin en zijn partijgenoot en collega van Economische Ontwikkeling, Abdul Nasser el Hakim (MFK) gisteren in de Staten. In de werkgroep zitten alle actoren die met deze problematiek te maken hebben.

Dit kwam gisteren aan bod tijdens een Centrale Commissie-vergadering van de Staten. Vanuit de Staten was er grote bezorgdheid geuit over de staat van de betalingsbalans van Curaçao. Na acht jaar lang het jaar met een positieve balans te hebben afgesloten, eindigde 2011 met 507 miljoen in de min, constateerde PAR-Statenlid Pedro Atacho gisteren tijdens het debat. De PAR-fractie maakt zich grote zorgen over deze ontwikkelingen en drong er bij de regering op aan om concreet aan te geven hoe zij deze negatieve ontwikkeling het hoofd wil bieden.

De ministers Jamaloodin en El Hakim stelden dat de regering aandacht heeft voor deze problematiek en dat sinds maart van dit jaar een werkgroep belast is met het onderzoeken hiervan. In deze werkgroep zitten vertegenwoordigers van de ministeries van Algemene Zaken, Economische Ontwikkeling en Financiën, maar ook functionarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel (KvK) en vertegenwoordigers van de privé-sector. De werkgroep heeft al verschillende bijeenkomsten gehouden, aldus beide ministers. Tijdens deze vergaderingen worden verschillende scenario’s besproken om de betalingsbalans te verbeteren. Het gaat hierbij volgens Jamaloodin om acties op het gebied van fiscale maatregelen, maar ook economische en sociale trajecten die bewandeld zullen worden.

Het is de verwachting dat de commissie eind augustus of begin september haar aanbevelingen zal presenteren. De ministers gaven gisteren beiden aan dat zij de Staten van deze bevindingen op de hoogte zullen stellen.