Werkgeversorganisatie Aruba: flexibelere arbeidsmarkt hard nodig

VRIJDAG, 24 MEI 2013

ORANJESTAD — Om als bedrijf te overleven, moet Aruba nu zijn arbeidsmarkt flexibeler maken. Dat stelt werkgeversorganisatie Atia.

Atia stuurde op 21 mei een brief naar Arbeid-minister Otmar Oduber (AVP) over de onlangs ingevoerde arbeidswetgeving. Die heeft volgens de werkgeversorganisatie een beduidend negatief effect op de financiën van bedrijven. ‘Onze zorg is dat lokale bedrijven niet in staat zijn om alle kosten als gevolg van de nieuwe arbeidswetten te absorberen.”

Het doel van de brief zegt Atia, is om haar standpunt voor de komende tripartiete (regering, werknemers en -gevers) overleggen over te brengen. Want ze meent dat er meer rekening met de belangen van werkgevers gehouden moet worden. Een belangrijk en urgent punt is een flexibelere arbeidsmarkt. Deze is hard nodig zodat bedrijven het overleven. “Strikte arbeidsregels zorgen voor een strikte arbeidsmarkt. Ten aanzien van de werkgelegenheid is het daarom heel belangrijk dat de regering weloverwogen beslissingen neemt waardoor bedrijven groeien.”

Atia zet dan ook alvast een aantal punten op de agenda voor de tripartiete overleggen: betere regelgeving tegen verzuim, pensioenclausule en ouderdomskwesties en versnelling van de vergunningsprocedure voor kennisimmigranten. In het bijzonder voor de bouwsector zou Atia graag zien dat het mogelijk wordt om werknemers tijdelijke en opeenvolgende contracten aan te bieden voor langer dan één jaar.

Bron: Amigoe Curaçao