Wereldbank vergroot rol in Suriname

DE WARE TIJD:

13/04/2012

Paramaribo - De Surinaamsche Bank (DSB) is vanaf gisteren de eerste plaatselijke financiële instelling om officieel in zee te gaan met de Wereldbank.

Er is namelijk een financieringsovereenkomst getekend met de International Finance Corporation(IFC), een werkarm van de Wereldbank Groep. De financiering heeft een waarde van 5 miljoen US dollar. Het geld zal worden aangewend om particuliere internationale handelsprojecten te verge- makkelijken om de economische ontwikkeling in Suriname te stimuleren.

De overeenkomst past in het kader van het Mondiaal Handels Financieringsprogramma (GTFP) van de IFC en is gericht op het ondersteunen van business in opkomende economieën. Daarbij kan DSB nu volledig of gedeeltelijk garant staan voor individuele transacties van kleine en middelgrote bedrijven via de Tripple A rating, de hoogste kredietwaardigheidbeoordeling die in de wereld wordt gegeven.

Record tijd

“Wij zijn bijzonder blij dat de internationalisering van de Surinaamse financiële sector succesvol verloopt”, zegt president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over de toetreding van IFC in Suriname. Onder zijn leiding is Suriname het 183ste land, dat is toegetreden tot lid van IFC.

Dit gebeurde eind 2011 en wel “in record tijd”. “Velen twijfelden toen wij in het begin zeiden, dat wij dit proces dat normaal jaren duurt, binnen enkele maanden zouden realiseren”, zegt de governor verder. Hij refereerde daarbij ook naar een soortgelijke overeenkomst die DSB twee weken geleden sloot met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) ter waarde van 3 miljoen US dollar.

Zowel Hoefdraad als DSB-directeur Siegmund Proeve deed een beroep op overige bankinstellingen in Suriname om te voldoen aan de eisen van deze internationale financieringsorganisaties om ook in aanmerking te komen voor deze faciliteit. Met zowel de IDB als IFC heeft DSB, Surinames grootste bank, binnen maanden haar huiswerk in orde kunnen maken om toegelaten te worden tot het programma.

Vol vertrouwen

Naast de samenwerking met DSB, lieten zowel Hoefdraad als IFC-regionale manager Jun Zhang, weten dat er ook gesprekken gaande zijn om aandacht te schenken aan andere sectoren als “transport en infrastructuur.” Zhang over verdere onderhandelingen met de Centrale Bank:

“Het gaat om verschillende activiteiten die allemaal te maken hebben met strategische delen van de economie waar de particuliere sector een belangrijke rol speelt.”

Hij is ook vol vertrouwen over de economische ontwikkelingen in Suriname: “De economie is dynamisch. Wij zijn ervan overtuigd, dat Suriname het uithoudingsvermogen heeft om de potentiële moeilijkheden die de wereld dreigen te doorstaan”, aldus Zhang in gesprek met de Ware Tijd.

De IFC is ‘s werelds grootste ontwikkelingsinstituut, dat uitsluitend gericht is op de particuliere sector. De IFC heeft tot nu toe 30 miljard US dollar geïnvesteerd in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.