Waterrekening verhoogd voor 100 bedrijven

01/03/2017

PARAMARIBO - Ongeveer honderd Surinaamse bedrijven zullen 40 procent meer moeten betalen voor water van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Dit is dinsdag bekendgemaakt door het nutsbedrijf. Het gaat veelal om bedrijven die water als grondstof gebruiken en minder dan één cent betaalden voor een liter.

Het tarief is per februari verhoogd van SRD 14 naar SRD 20 per kubieke meter (1000 liter) water, ofwel 2 cent per liter. "Deze aanpassing is noodzakelijk voor de SWM omdat wij nu niet meer kunnen aankloppen bij de overheid voor subsidie. Wij zullen hiermee beter in staat zijn om een deel van de investeringen voor onderhoud en modernisering te kunnen plegen", zegt SWM-directeur Marlon Oosterling.

Hij legt verder uit dat het besluit na overleg is genomen met vicepresident Ashwin Adhin en de ministers van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen. Oosterling verzekert dat deze verhoging geen effect zal hebben op huishoudens en alleen geldt voor 'grootgebruikers' die minimaal driehonderd kubieke meter per maand gebruiken. Het gaat vooral om producenten van drank en gebotteld water.

Het bedrijfsleven is er niet blij om hiermee verrast te worden. "Wij begrijpen dat de overheid subsidie moet afbouwen om de economie te herstructureren om uit de crisis te komen. Maar wij blijven erop hameren dat dit soort maatregelen in overleg met ons moet worden genomen om te voorkomen dat dergelijke stappen verrassend aankomen", stelt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).

Het collectief van vier bedrijfsleven organisaties, waaronder de VSB en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, zou de zaak dinsdagavond bespreken alvorens een gezamenlijk standpunt bekend te maken.

Bron: de Ware Tijd, Suriname