Waarin een klein eiland groot kan zijn

9 januari 2017

Curaçao is de digitale ‘Gateway to Latin America’. Niets meer en niets minder, zegt een trotse Ton van den Berg. Hij is general manager van Blue NAP Americas, een datacentrum op het Benedenwindse eiland, en is naar gadgetbeurs CES in Las Vegas gekomen om zijn paradepaardje aan de wereld te presenteren.

Het gebouw is aardbevings-, orkaan - en tsunamibestendig en behoort tot de top 30 van de wereld. Het heeft namelijk een zogenoemd tier 4-certificaat. ‘We hebben één generator als back-up nodig, maar wij hebben er acht’, zegt Van den Berg. ‘We gaan nooit down. In de rest van het koninkrijk staat geen enkel tier 4-datacentrum.’

Fortune 1000
Eigenaar van Blue NAP Americas is UTS, de KPN van Curaçao. Dit telecombedrijf kocht het datacentrum vorig jaar van een Amerikaan en investeerde er maar liefst $40 mln in om het hoogst mogelijke certificaat te binnen te halen.

Dat kwaliteitsstempel zorgt ervoor dat Van den Berg en zijn commerciële man Danilo Zabala nu in de VS op zoek kunnen naar klanten van de hoogste kwaliteit. Partijen zoals Amazon, Google en Microsoft zijn marktleiders bij het aandienen van clouddiensten, en daar hebben ze de beste datacentra voor nodig. ‘We gaan voor de Fortune 1000-klanten, dus ook voor bedrijven uit Nederland en zeker ook uit Azië. Bijvoorbeeld grote e-commercebedrijven’, zegt Van den Berg.

Van den Berg zet de vier ‘unique selling points’ van Blue NAP Americas (BNA, voorheen Dataplanet) op een rij. Naast tier 4 is dat een belastingtarief van 2% over de winst die bedrijven via dit datacentrum in Curaçao maken. ‘Daar is een speciale economische zone voor ingericht’, zegt Van den Berg. ‘Verder hebben we de Nederlandse wetgeving voor dataprivacy. Dat geeft de klanten vertrouwen. En we hebben alle mogelijkheden qua bandbreedtes. We hebben zo veel capaciteit dat we nog wel dertig jaar vooruit kunnen.’

Onderzeekabel
De combinatie van deze vier punten is echt uniek, stelt Van den Berg. Feitelijk is er nog een vijfde. Er komen zeven onderzeekabels aan land, waaronder de modernste uit de VS. Die verlaat de VS bij Jacksonville, doet enkele eilanden in het Caraïbisch gebied aan en reikt via Curaçao tot diep in Latijns-Amerika. Daarmee is Curaçao ideaal gelegen als datacentrum voor dit hele continent, want naast de zekerheid dat het centrum niet uitvalt, telt elke seconde. Zouden alle data bij wijze van spreken uit de VS zelf moeten komen, dan scheelt dat toch.

Het bedrag van $40 mln moet zich snel terugverdienen. Van den Berg denkt dat een jaar volstaat om break-even te draaien. De hele installatie wordt gerund door zeventien mensen, en dan is er 24 uur per dag, zeven dagen per week, iemand aanwezig. Daar komen nog wel zes of zeven ingehuurde gewapende beveiligers bij. De kosten om het centrum draaiende te houden zijn dus te overzien. Niettemin wordt er nog gewerkt aan een forse besparing op de koelingskosten: vanaf duizend meter diepte zeewater oppompen van vier graden, dat is precies goed.

Bron: Financieele Dagblad, Nederland