Vuurwapenregistratie versterkt de strijd tegen misdaad in Suriname

DE WARE TIJD:

14/09/2012

Paramaribo - Om de bestrijding van de illegale handel in wapens te verbeteren, heeft de regering dinsdag een overeenkomst met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) ondertekend. In deze regeling doneert de OAS een machine die vuurwapens registreert en opspoort. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken noemt de deal “een onderdeel van de nationale inspanning om het gevoel van veiligheid onder burgers te versterken.

Ook de bescherming van de formele toegangen tot het land valt onder dit streven van veiligheidsgevoel”. De bewindsman voorspelt de inzet van het ‘Border management control system’. Dit grensbeheersingssysteem registreert, identificeert en volgt binnen- komende en vertrekkende reizigers. Het is ook een manier om het reisdocument van de reiziger te toetsen op echtheid en geldigheid. Voorts kunnen criminele en verdachte personen die voorkomen op blacklists van landen worden gesignaleerd. “Om mensenhandel, drugsmokkel, terrorisme en illegale wapenhandel aan te pakken, is internationale samenwerking noodzakelijk. Met de ondertekening is een belangrijke stap richting succesvollere aanpak van de grensoverschrijdende misdaad genomen.”
De overeenkomst is getekend vanuit de Inter-Amerikaanse Conventie Tegen de Illegale Handel en Productievan Vuurwapens, Munitie, Explosieven, en Andere Gerelateerde Materialen. OAS-secretaris-generaalJosé Miguel Insulza wil met de organisatie een strategische partner zijn in de strijd tegen misdaad. “Veel van de illegale wapens in de westerse wereld worden gebruikt door de internationale georganiseerde misdaad.

Het is van wezenlijk belang dat vuurwapens worden getraceerd om die misdaad effectief te kunnen bestrijden.” Met Suriname nemen 25 landen deel aan dit programma.

Volgens Insulza hebben Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied het hoogste aantal vuurwapenmoorden in de wereld.-.