VS wil uitleveringsverdrag met Suriname voor drugsverdachten

DE WARE TIJD:

18/09/2012

Paramaribo - Suriname zou er goed aan doen om een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten te sluiten. Zo kan de drugshandel tussen beide landen aan banden gelegd worden. Dit is het advies in het recentste drugshandelrapport uit de VS. Hierin wordt de uitlevering van drugsbazen sterk geadviseerd, om de doorvoer van onder andere cocaïne naar het land tegen te gaan.

Suriname heeft net als Haïti en de Dominicaanse Republiek geen overeenkomst met Amerika voor uitlevering van hun eigen drugsverdachten. “We staan wel achter goede zaken, maar ik moet dit onderwerp nog bespreken met de president”, was het antwoord van JusPol-minister Edward Belfort op de vraag of Suriname daar wel voor openstaat.
Meer wilde de bewindsman niet zeggen over het onderwerp. Dit betreft een internationale aangelegenheid en het standpunt moet met de leiding van het land worden besproken.

Formeel is Suriname ook niet op de hoogte gesteld van de welwillendheid van de VS voor een samenwerking op dat gebied. “De mensen kennen de kanalen die zij moeten bewandelen daarvoor. Dus we wachten.”.