Vraagstukken chronische ziektes Suriname ook op agenda WHADONDERDAG 24 MEI 2012, Paramaribo - De vraagstukken met betrekking tot chronische niet-overdraagbare ziektes of aandoeningen komen ook aan de orde tijdens de World Health Assembly.  De beslissing hiertoe werd genomen om te bewerkstellingen dat de schaal, waarop niet-overdraagbare aandoeningen of ziektes vóórkomen, wordt ingedamd. Ook in Suriname is er in de laatste tijden sprake ...

van een enorme toename van deze ziektes. De niet-overdraagbare aandoeningen of ziektes zijn hart- en vaatziekten, kanker en diabetes mellitus (=suikerziekte).

Tijdens zijn jaarrede in 2011 zei de President van Suriname onder meer, dat de gevallen van kanker een stijgende trend in Suriname laten zien. Deze categorie ziekten en vooral de cardiologische ziekten leiden niet zelden tot een onverwachte dood. Mensen van een leeftijd tussen de 30 en 70 jaar worden veelal het slachtoffer van deze ziektes.

Kanker kan ook beginnen door roken onder jongeren, voor welke categorie de beginnende risico’s naar beneden zijn bijgesteld vanaf de leeftijd van 15 jaar. Bij vrouwen, en in incidentele gevallen bij mannen, kan er sprake zijn van borstkanker. Bij vrouwen kan zich het specifieke verschijnsel van baarmoederhalskanker voordoen. Zo zijn er heel wat vormen van kanker.

Jongeren en ook wel ouderen die geen groente en fruit gebruiken, waardoor er een gebrek aan vitaminen ontstaat en die soms ook nog een zwak immuunsysteem hebben, zijn extra vatbaar voor allerlei ziekten.  Suikerziekte kan, naast erfelijkheid, ook worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.

Al deze stresspunten zullen tijdens de World Health Assembly, die van 21 tot en met 26 mei in Genève, Zwitserland worden gehouden behandeld worden om tot een conclusie te komen over hoe deze vraagstukken opgelost zouden kunnen worden. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid had al eerder in een gesprek gezegd, dat de burgers van Suriname verantwoord moeten eten en drinken om een gezond leven te kunnen leiden.