‘Voorstel regering trekt inkomen leraren juist omlaag’

16/02/2017

PARAMARIBO - Vakbondsman Wilgo Valies zegt onmogelijk mee te kunnen gaan met de nieuwe lonen die de regering voorstelt voor leerkrachten. Het besteedbaar inkomen van de meeste leerkrachten zal volgens hem namelijk juist omlaag gaan als de regering haar voorstel doordrukt. Dit hield de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leraren in Suriname (ALS) zijn leden voor in een gezamenlijke algemene ledenvergadering in Mata Gauri.

Valies onderstreept dat in de overeenkomst met de overheid duidelijk is opgenomen dat het besteedbaar inkomen van de leerkracht op peil zou worden gebracht. De ledenvergadering heeft woensdag besloten dat de acties opgeschort blijven. Er zal vooral gewacht worden op de uitspraak van de rechter, waarna de leden weer zullen worden opgeroepen om te beslissen welke stappen verder te ondernemen.


De ledenvergadering heeft het bestuur ook gevraagd de regering te dwingen de onderhandelingen voort te zetten en eenzijdige besluiten vanuit de regering af te wijzen. De leden maken zich ook zorgen over de plannen om leerkrachten uit het ambtenarenbestand te halen. Zij hebben niet de indruk dat hun rechtspositie gegarandeerd is in de nieuwe vorm. Op een persconferentie na de vergadering zei Valies dat hij niet ervan overtuigd is dat het aangeraden is om leerkrachten uit het ambtenarenbestand te halen. Hij vindt dat dit eerst goed uitgezocht moet worden.

Bron: de Ware Tijd, Suriname