Voorstel pensioenregeling in april naar Staten CuraçaoWOENSDAG, 08 FEBRUARI 2012

WILLEMSTAD — De wet die de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd moet regelen wordt in april naar de Staten gestuurd. Dit heeft minister Hensley Koeiman (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, MAN) gisteren naar voren gebracht tijdens een vergadering van de commissie Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) van de Staten.

De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar en de verhoging van de loongrens naar 100.000 gulden maken deel uit van de aanpassingen die de regering wil doorvoeren om zo de toekomst van het pensioenfonds Algemene Ouderdomsverzekering (aov) te kunnen blijven garanderen. Na de bekendmaking van deze besluiten in de ministerraad is er een publieke discussie van start gegaan. Maar PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito constateerde dat de regering geen enkele informatie over deze aanpassingen naar de Staten heeft gestuurd en verzocht commissievoorzitter Eunice Eisden (MAN) om het als agendapunt op te voeren in een eerder aangevraagde vergadering.

De Statenleden kregen gisteren een presentatie van Koeiman en zijn adviseurs over de aanpassingen aan het aov-fonds. De minister gaf volgens Jesus-Leito toe dat hij de Staten per abuis niet op de hoogte had gebracht van de eerder genoemde maatregelen. Het PAR-lid omschreef de vergadering van gisteren als ‘een informatief karakter hebbende’. “We zijn het erover eens dat er maatregelen genomen moeten worden om te garanderen dat ook in de toekomst de pensioenen uitbetaald kunnen worden. Maar we moeten nu constateren dat er bij veel mensen grote bezorgdheid bestaat over deze veranderingen. Velen gingen ervan uit dat zij op hun 60e zouden kunnen stoppen met werken. Zij moeten nu tot hun 65e blijven werken. Aan de andere kant heb je nu ook te maken met personen die rond de 3000 gulden per maand verdienen en straks alleen op een aov-uitkering zijn aangewezen.”

Koeiman verklaarde gisteren dat hij bezig is met een overlegronde om de verschillende sociale partners te informeren over de veranderingen die de regering wil introduceren. Het is zijn bedoeling om het wetsvoorstel in april van dit jaar naar de Staten te sturen.