‘Voorlichting voorkomen jeugdcriminaliteit niet voldoende’

15/02/2017

PARAMARIBO - Informatiefolders, aanschouwelijk materiaal met muziek op de achtergrond en een ‘angstaanjagende’ drugshond. Hiermee trok de afdeling Voorlichting Jeugdzaken dinsdag de aandacht van jongeren nabij Suriname Times Mall aan de Domineestraat, een trekpleister voor deze groep.

Het doel van deze activiteit was om hen zoveel mogelijk van het slechte pad af te houden. Niet alleen jongeren, maar ook iets ouderen namen een kijkje. Ze werden vriendelijk toegesproken door de campagnemedewerkers in de voorlichtingsstand. Een groep jongens in basisschooluniform gekleed, pakt een paar folders en loopt giechelend weg. Het is maar hopen dat ze de informatie echt doornemen.

Retitia Forster, hoofd van de afdeling Jeugd- en Zedenzaken, geeft toe dat deze wijze van voorlichting niet voldoende is om jongeren van het slechte pad af te houden. Er is een belangrijke taak weggelegd voor de overheid en ouders. "Als jij als ouder open communiceert met je kinderen en je ze de gelegenheid geeft zich te uiten. Als je weet wie hun vrienden zijn en precies weet waar ze naartoe gaan, kun je helpen om ze te vormen en de kans beperken dat ze strafbare handelingen gaan plegen."

De activiteit van dinsdag is onderdeel van de Meet the People voorlichtingscampagne van het Korps Politie Suriname. Naast de afdeling Voorlichting Jeugdzaken waren er ook leden van de Bikers Unit en de Antinarcoticabrigade aanwezig. Er was ook een 'drugshond' die onder meer op de J.A. Pengelluchthaven wordt ingezet om verdovende middelen op te sporen bij passagiers en in vracht

Bron: de Ware Tijd, Suriname