Vier wetsvoorstellen aangenomen door Curacaos interim-kabinetVRIJDAG, 19 OKTOBER 2012

WILLEMSTAD — Het interim kabinet heeft tijdens de ministerraadvergadering vier wetsvoorstellen aangenomen. Het betreft het instellen van een begrotingskamer, een Mededingingsautoriteit, een Exportregeling voor bedrijven en de gesloten kasregisters.

Dat meldde minister Jose Jardim van Financiën gisteren. Voor de begrotingskamer was vorig jaar al een unanieme motie aangenomen door de Staten. Het betreft een orgaan dat toezicht gaat houden op de financiën van het land Curaçao en hierin ook zal adviseren. Het zal functioneren naast het College financieel toezicht, maar meer autoriteit hebben. Het idee voor een Begrotingskamer dateert al uit 2003 en werd verschillende keren uit de kast gehaald, maar het voorstel kwam nooit echt van de grond.

De Mededingingsautoriteit moet ervoor zorgen dat het er bij de concurrentie tussen bedrijven op Curaçao eerlijk aan toe gaat. Kartelafspraken moeten bestreden worden, misbruik van economische machtsposities tegengegaan, bepaalde concentraties van bedrijven getoetst en tegelijk dient de consument beschermd te worden.

Elektronische cashregisters zijn verplicht bij elke gelegenheid waar omzetbelasting (ob) afgedragen moet worden. Het systeem is verbonden met het systeem van de Belastingdienst. Die kan zo controleren of er ob wordt afgedragen.Interim-minister Dominque Adriaens (l) en interim-premier Stanley Betrian tijdens de persconferentie aan de vooravond van de verkiezingen.