Vicepresident Adhin: 'India moet supermogendheid worden'

09/01/2017

PARAMARIBO - India dient een actievere rol te spelen in de internationale politiek om evenwicht te brengen tussen de reeds bestaande grootmachten. Dat zei vicepresident Ashwin Adhin zaterdag in Bengaluru, India, als hoofdspreker op de Youth Pravasi Bharatiya Divas, het jongerenforum tijdens de jaarlijkse Indiase Diasporaconferentie. De politicus werd door New Delhi uitgenodigd omdat hij als jongeman van 35 jaar gekozen werd als vicepresident van een land. “India dient een grootmacht te worden, niet alleen omdat het de potentie heeft, maar meer nog vanwege zijn spiritualiteit en de normen en waarden die het land onderscheidt als een Vishwa Guru, een wereld”, zei Adhin tijdens zijn toespraak.

Hij deed een beroep op India om 'natuur-vriendelijke' technologie aan Suriname beschikbaar te stellen, zodat het land een betere concurrentiepositie in de mondiale economie kan innemen. Overdracht door India betekent dat dit land invloed heeft op mondiaal niveau en er dient een hechtere economische en technologische samenwerking te komen, merkte de bewindsman op. "Elke bijdrage van de Indiase diaspora aan India zou voor beide partijen voordeel moeten opleveren". In zijn toespraak met als thema 'De rol van diasporajongeren bij de transformatie van India' drong de politicus aan op het terugdringen van monopolies in de wereldhandel- en economie. Landen moeten gestimuleerd worden om zich te ontwikkelen zodat er meer balans komt tussen de supermogendheden.

Hij merkte verder op dat terwijl indiërs uit Uttar Pradesh en Bihar tussen 1873 en 1916 als contractarbeiders naar Suriname kwamen hun nakomelingen intussen 30 procent van de Surinaamse samenleving uitmaken en topposities bekleden in het land. "Ze zijn hun roots niet vergeten", aldus de vicepresident. De bewindsman hield zijn toespraak in het Engels en Hindi en citeerde daarbij delen uit de Baghavad Gita en Upanishads. Zowel premier Narendra Modi als verschillende media in India prezen Adhin voor zijn "zeeer inspirerende toespraak". De politicus riep Indiase ondernemers op in Suriname te komen investeren. Suriname is rijk aan zoetwater, bauxiet, goud, aardolie en hout, aldus Adhin. "We zijn een groene en blauwe economie. Met behulp van technologie uit India zouden we met de rest van de wereld kunnen concureren", stelde hij.

Bron: de Ware Tijd, Suriname