Vervallen goederen van de schappen

18/01/2017

NIEUW NICKERIE - De bestuursdienst in Nickerie is samen met de politie en het ministerie van Handel en Industrie sinds vorige week woensdag bezig met een intensieve controle in winkels, bakkerijen en restaurants. Dit heeft ertoe geleid dat vervallen producten van de schappen zijn gehaald en vernietigd zijn en dat twee restaurants voor korte tijd zijn gesloten.

Ook tegen bakkerijen is opgetreden, maar die mochten in productie blijven. In één geval zijn gesmokkelde sigaretten in beslag genomen. De actie heeft zich tot nu toe geconcentreerd in Nieuw Nickerie, maar ook de buitenressorten en de markt komen aan de beurt. "Het gaat om cosmetische en schoonmaakartikelen, haarverzorgingsproducten voor kinderen en vervallen voedsel die wij van de schappen hebben gehaald. Daarnaast hebben wij ook goederen onderschept waarvan de vervaldatum al jaren was verstreken en die in de koeling werden bewaard", zegt adjunct-districtssecretaris Joyce Toelsie. "We zijn zelfs bij de distributeurs geweest.

Zij hebben ons gezegd dat de winkeliers grotere partijen opkopen en opslaan, ondanks dat hen erop gewezen is, dat dit onverantwoord is. Ze bieden de producten ook niet aan om geruild te worden", zegt Toelsie op basis van informatie van een groothandelaar in het district.

Het ministerie controleert de verpakte goederen en leter ook op of de weegschalen geijkt zijn. "Er zijn producten aangetroffen die niet voldeden aan het aangegeven gewicht. Er zijn verschillen geconstateerd van tussen vijf en vijftig gram. Die artikelen moesten gelijk worden aangevuld. "We hebben zeker twee restaurants voor een korte periode laten sluiten, omdat ze hun vetputten moesten laten ophalen en kleine aanpassingen moesten plegen." Intussen zijn de zaken na herinspectie opengesteld. Bij de bakkerijen wordt gelet op de kleding en hygiëne van het personeel, de voorschriften en de werkomgeving. Er wordt ook gelet op het gewicht van een puntbrood. "Ook bij bakkerijen moesten er kleine aanpassingen worden gepleegd".

Bron: de Ware Tijd, Suriname