Vervallen Bushiri-hotel gaat plat

9 februari 2017

Oranjestad - Eindelijk is het dan zover: het vervallen Bushiri-hotel wordt afgebroken om plaats te maken voor een openbaar strand en een accommodatie voor strandsporten als beachvolleybal en beachtennis. De regering heeft dinsdag besloten de knoop na vijftien jaar door te hakken.

,,We zoeken niet langer naar een hotelondernemer die het complex wil overnemen en ook de eventuele overname door havenbedrijf APA is geen optie meer. We kiezen ervoor de ruïne te laten slopen en het terrein terug te geven aan de bevolking.” Minister-president Mike Eman maakte persoonlijk de beslissing van het kabinet wereldkundig. Het voormalig Bushiri-hotel is eigendom van Aruba. Verschillende achtereenvolgende exploitanten huurden het gebouw in de loop der jaren.

Decennialang werden de 160 kamers bevolkt door veelal vaste gasten. In het gebouw was ook de hotelvakschool gevestigd, waar talloze Arubaanse jonge- ren werden klaargestoomd voor een carrière in de hotelindustrie. In de negentiger jaren ging het mis. Bij gebrek aan grote investeringen raakte Bushiri verouderd en verloor de concurrentiestrijd tegen de luxe hotels verderop langs de kust van Aruba. Begin deze eeuw werd de laatste gast uitgezwaaid. Het leegstaande pand werd gretig gebruikt door ambulante verslaafden en verviel in hoog tempo.

Toch waren er belangstellenden om Bushiri over te nemen. De Spaanse groep Sol Melia bijvoorbeeld, bood miljoenen om het pand te mogen platgooien en er een enorm hotel met meer dan vijfhonderd kamers, compleet met casino voor in de plaats te mogen zetten. Dit aanbod haalde het niet, omdat de regering dat te grootschalig vond. In latere jaren kwam toenmalig Toerismeminister Otmar Oduber met Hard Rock op de proppen, maar ook dat liep uiteindelijk op niets uit. De regering wil nu af van de ruïne.

,,Bushiri staat op een plaats waar 95 procent van de toeristen langskomt op weg van de luchthaven naar hun vakantieverblijf op Aruba. Niet echt een plezierig visitekaartje, zoals het er nu bij staat”, legt premier Eman uit. ,,Onze visie is om de economische ontwikkeling gelijk te laten lopen met de ontwikkeling van de kwaliteit van leven van onze bevolking. Het toerisme heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Dat betekent dat er voor onze eigen bevolking steeds minder ruimte over is op de stranden. We creëren nu een nieuwe mooie mogelijkheid waar de burgers in alle rust van het strand en de zee kunnen genieten. Een recreatieve ruimte, met faciliteiten voor beachvolleybal en beachtennis, sporten die steeds populairder worden.”

Overigens moet de premier eerst de gang naar de Staten van Aruba maken. ,,Bushiri staat nog steeds op de balans van het Land Aruba tegen een bepaalde waarde. Om er een strand van te mogen maken, hebben we toestemming van het parlement nodig.” Eman verwacht daar echter geen problemen en denkt dat de bulldozers nog voor de zomer aan het werk kunnen.

De minister-president vertelde dat de lang verwachte verbouwing van de voormalige technische school John F. Kennedy ook binnenkort gaat beginnen. ,,We hebben het complex aan de Arubaanse Investeringsbank (AIB) verkocht voor 5,8 miljoen florin. De AIB-afdeling real estate gaat het verbouwen. Daarvoor zijn offertes opgevraagd en daarover wordt binnenkort een beslissing genomen. Als de verbouwing klaar is, huren we het complex terug voor Directie Onderwijs. Die zit nu verspreid over allerlei gehuurde kantoren. We betalen straks een huurprijs die niet hoger is, voor een veel mooier onderkomen met historische betekenis voor Aruba. Ook voor het voormalige kantoor van DOW aan de L.G. Smith Boulevard is een oplossing in zicht.

,,We gaan dit waarschijnlijk verkopen aan Aruba Tourism Authority, die het gaat verbouwen tot een mooi kantoor voor henzelf”, aldus de premier.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao