Vertraging bewapening Kustwacht door rotte appels in organisatie

VRIJDAG, 15 JANUARI 2016

WILLEMSTAD — Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) is behoedzaam om het Kustwacht-personeel uit te rusten met een wapen zolang het onderzoek naar corrupte kustwachters in de zaak Baywatch niet is afgerond. Dat zei Navarro gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.

Vandaag ontvangt de vakbond een brief over de implementatie van de bewapening van de Kustwacht. Maandag en dinsdag was er, gesteund door de vakbond NAPB, een walk-out bij de Kustwacht omdat het personeel het wachten op de wapens zat is. Zij stelden Navarro een ultimatum. De minister is echter niet tegen de bewapening. “Ik heb gezien wat de ontwikkeling hier is. Het is echt veel gevaarlijker geworden voor de mensen die als politie op zee te werk gaan. Zij moeten dezelfde regeling krijgen als de douane en de politie die wel wapens dragen. Het besluit daartoe is al genomen en ik sta er volledig achter”, zei de minister gisteren.

Maar sterke signalen over onregelmatigheden binnen de Kustwacht gooiden roet in het eten. In december 2014 kwamen die signalen binnen. Begin 2015 begon het Openbaar Ministerie met een onderzoek naar de vermeende onregelmatigheden. Eind 2015 leidde het onderzoek Baywatch tot de arrestatie van drie personen bij de Kustwacht. Het onderzoek is nog niet afgerond. Er zijn nog meer personen die onder verdenking staan. “Hierdoor ben ik voorzichtig om het Kustwacht-personeel van wapens te voorzien zonder dat het onderzoek klaar is. We sluiten niet uit dat er meer mensen worden aangehouden”, aldus Navarro.

De walk-out van het Kustwacht-personeel was een verrassing voor de minister, omdat hij telefonisch de voorzitter van de NAPB zijn standpunt heeft meegedeeld. Met de walk-out wilde het personeel druk zetten om de wapens op 13 januari te krijgen.

Bron: Amigoe, Curacao