Verpleegkundigen Suriname willen eigen sector trekken

DE WARE TIJD:

21/03/2012

Paramaribo -Leidinggevende verpleegkundigen zijn bereid zich bedrijfsmatig te laten scholen, zodat ze in staat zijn zelf leiding te kunnen geven aan een ziekeninstelling. In een speciale workshop zijn deze leiders getraind in onder meer het beheersen van schaarse financiële middelen, tekorten aan gekwalificeerd personeel, het verenigen van expertises en het ontwikkelen van beleid om kwaliteitszorg te waarborgen.

Sommige cursisten zijn de mening toegedaan dat bedrijfsleiders, die vaak door de politiek of een organisatie zijn aangesteld, vaak niet verpleegkundig zijn opgeleid. Vanwege gebrek aan voldoende affiniteit hebben sommigen daarom minder tot weinig aandacht besteed aan het doorvoeren van de nodige veranderingen die zich wereldwijd voordoen binnen de verpleging. De veranderingen houden verband met de trend op onder meer het gebied van de nieuwe technologie en veranderde levensstijl bij zorgvragers. Vernieuwd leiderschap binnen de verpleging met doelgerichte aanpak is de enige manier om binnen de tijdgeest te kunnen bijbenen.

Hoewel er hier en daar enige verbetering is opgetreden, zullen verpleegkundigen zichzelf verder moeten scholen en proberen hun invloed te doen gelden. “Verpleegkundigen in de 21ste eeuw zullen op landelijk en organisatorisch niveau zijn uitgerust met kennis, strategieën en de kracht om te leiden en gezondheidszorg te sturen naar een gezondere toekomst voor alle bevolkingsgroepen”, zegt Angele Kumbangsila, voorzitter van Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS), aan dWT.

VVS heeft gemeend deze training, die bekend staat alshet Leadership For Change (LFC) programma op te starten met financiële steun van het ministerie van Volksgezondheid. Sinds april 2011 is er een aanvang mee gemaakt, waarbij de derde workshop van maandag tot vrijdag is verzorgd. Herman Jintie en Kumbangsila, waren de trainers. Voor augustus 2013 zal de LFC moeten zijn afgerond in Suriname. Deze internationale training is ontwikkeld door de International Council of Nurses (ICN).