Verpleegkundigen moeten meer documenteren

11/03/2017

PARAMARIBO - Verpleegkundigen moeten zich nog meer gaan richten op documentatie. Nu leggen ze nog heel weinig vast, terwijl informatie belangrijk is voor het maken van beleid en besluitvorming. Dit zegt waarnemend verpleegkundig directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Fauzia Niamut, tegen de redactie.

Ze illustreert: "Verpleegkundigen moeten bijvoorbeeld een verpleegplan van de patiënt maken over onder andere de toegepaste verzorging. Wat we zien is dat alles keurig wordt gedaan in de praktijk, maar de vastlegging is slecht. Als je dat niet doet zullen mensen van buiten een plan voor je maken en vertellen hoe je zaken moet aanpakken, terwijl het niet zo hoeft te zijn." Niamut merkt op dat het bewustzijn hierover op gang moet komen. De basis moet gedurende de opleiding gelegd worden.

Vrijdag heeft ze negentien afgestudeerden, namelijk zeventien operatieassistenten en twee nierdialyse technici toegesproken bij de diploma uitreiking. Ze drukte hen op het hart om mee te gaan met de ontwikkelingen, omdat het beroep niet statisch is en benadrukte het belang dat verpleegkundigen een loopbaan perspectief hebben. Medisch directeur Lindy Liauw-Kie-Fa van het AZP moedigde de geslaagden aan om kwaliteits zorg hoog in het vaandel te houden.

"We streven ernaar meer professionals af te leveren. De samenleving verwacht immers hoogwaardige zorg wanneer iemand bij het ziekenhuis aankomt en die zorg moeten we kunnen bieden." Een van de vereisten voor een professional is het werken met passie. Ook zij spoorde de groep aan om zich verder te laten bijscholen. Caroline de Baas, waarnemend hoofd van de Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen, vroeg de aandacht van de verpleegkundigen voor onder andere de maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zullen zijn op de uitoefening van het beroep.

Bron: de Ware Tijd, Suriname