Verpleegkundigen gevraagd in Suriname te blijven

DE WARE TIJD:

Boodschap aan afgestudeerde verpleegkundigen
'Uw bevoegdheid is voor Suriname'

19/05/2012

Paramaribo - Het komt nog al te vaak voor dat gediplomeerde verpleegkundigen vertrekken naar het buitenland voor een beter bestaan. Aan de 49 geslaagden die gisteren zijn afgeleverd, is wederom hierop gewezen. “Uw bevoegdheid is voor Suriname", was de duidelijke boodschap van Hariette Molijn, hoofd Inspectie Verplegende en Verzorgende Beroepen, van de Elsje Finck Sanichar College (EFC) bekend als Covab, gisteren aan deze groep.

Tijdens een presentatie eerder deze week bracht de directeur van het EFC, Yacintha Lieuw A Soe, de trek van de verpleegkundigen naar het buitenland onder de aandacht. Molijn liet weten dat er in de geslaagden is geïnvesteerd. “Het is belastinggeld van de Srananman. Men verwacht dat u iets teruggeeft.” Molijn stelt dat de verpleegkundigen worden opgeleid voor Suriname. Als ze wegtrekken ontstaat er een gap. “Je kan investeren in mensen, maar de kunst is om ze te behouden.” Het inspectiehoofd vindt dat het niet alleen aan Covab ligt, maar dat het beleid erop moet inspelen.

Houding
De geslaagden zijn afkomstig uit tien verschillende instellingen. De best geslaagde is Marjory Mijnhijmer van het AZP. De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft vier geslaagden afgeleverd. Voor de Primary health care vindt Molijn dit aan de lage kant. “Als de overheid wil investeren in preventie, moet er meer opgeleid worden vanuit de RGD. Lieuw A Soe zei aan de geslaagden dat ze niet alleen hulpverlener zijn maar ook een voorbeeldfiguur. “Het respect en waardering krijgt u niet zomaar, u moet ze verdienen. Bepaalde gedragingen moet u reflecteren. Vraagt u zich af of dat gedrag bij uw status past en of u het beroep niet schaadt. Als u als professional gezien wilt worden, moet u bepaalde gedragingen achterwege laten." Voorts wees ze de geslaagden erop de beroepshouding en ethiek hoog te houden. “Maak het beroep niet kapot, maar versterk het. Laat zien dat u een specialist bent.”

Dit jaar is Covab gestart met drie groepen studentverpleegkundigen en twee groepen ziekenverzorgenden. Per groep worden er veertig studenten toegelaten. Molijn is voorstander van dependances in de overige districten. Na Paramaribo is Nickerie het enige district waar een dependance staat.