‘Verhoogde rijstexport niet door regeringsinvloed’

11/01/2017

NIEUW-NICKERIE - “Dat in de afgelopen twee jaren ruim 200.000 metrieke ton rijst is verscheept uit Suriname, komt niet door invloed van de regering. Het heeft helemaal niets te maken met de regering en nog minder met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij”, zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).

Hij reageert hiermee op de hoerastemming van minister Soeresh Algoe van LVV dat er zoveel rijst is geëxporteerd. "Het gaat wel om de enorme oude voorraden padie die molenaars en opkopers in 2015 goedkoop, voor SRD 35 per baal, hadden opgekocht en opgeslagen. Nu de prijzen goed zijn, wordt hetzelfde product veel duurder op de internationale markt gebracht", beweert Oemraw. Hij zegt dat de prijzen internationaal toen ook niet gunstig waren, waardoor de molenaars en exporteurs hun producten ook niet konden afzetten. "maar laten wij gezamenlijk gaan kijken wat het wordt in de komende jaren. Dat zal zeker veel lager uitkomen."

De voorzitter van de rijstboerenbond spreekt ook tegen dat er 32.000 hectare aan padie wordt ingezaaid in dit tussenseizoen. "Dat komt doordat de overheid er niet voor heeft kunnen zorgen dat de boeren aan de rechteroever van de Nickerierivier voldoende zoetwater hebben. Dit is nodig om hun arealen te bevloeien om vervolgens in te zaaien." Oemraw rekent uit dat de inzaai ongeveer 28.000 ha zal bedragen, ongeveer hetzelfde als in het vorige seizoen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname