Vergunning huisartsen nu 3 jaar geldig

16/01/2017

PARAMARIBO - Dit jaar moet iedere huisarts zich opnieuw laten registreren voor een werkvergunning; die voortaan niet meer levenslang, maar voor slechts drie jaar geldig zal zijn. Huisartsen die pas de vergunning van het ministerie van Volksgezondheid hebben gehad, hoeven zich niet opnieuw te laten registreren.

Deze maatregel maakt deel uit van het vestigingsbeleid voor huisartsen; het departement wil dit met wet- en regelgeving aanpakken. "Het beleid moet verder vorm krijgen en uitgevoerd worden. We waren er eerder mee gestart, maar in de afgelopen twee jaar hebben we gewerkt aan wet- en regelgeving", zegt Volksgezondheidsdirecteur Maureen Wijngaarde van Dijk. De huisartsen worden met deze nieuwe maatregel gedwongen zich bij te scholen, zodat ze bij de tijd blijven.

Om hun vergunning te kunnen verlengen, moeten zij binnen drie jaar een aantal punten behaald hebben. Wie daarin niet slaagt, krijgt geen toestemming meer om het beroep uit te oefenen. "Er zal ook worden gelet op de huisvesting. We zullen bijvoorbeeld kijken hoe de poli eruitziet en of deze voldoet aan de eisen." In de toekomst zullen artsen die een huisartsenpoli willen exploiteren ook verplicht zijn om de eenjarige huisartsenopleiding te volgen. De opleiding bestaat sinds 2013. Vorige week zijn de eerste vier 'nieuwe' huisartsen afgeleverd.

Met dit nieuwe beleid wil Volksgezondheid een einde maken aan de overbelasting van ziekenhuizen. Nog steeds melden te veel patiënten, die eigenlijk in de eerstelijnszorg behandeld moeten worden, zich voor behandeling in het ziekenhuis. Dit komt doordat de eerstelijnszorg niet altijd beschikbaar is en mensen geen andere keus hebben. Volksgezondheid wil naast de huisartsen ook het beleid van apotheken aanpakken. De directeur benadrukt dat het ministerie geen toestemming verleent aan personen die een apotheek willen of hebben, maar geen apotheker in huis hebben.

Bron: de Ware Tijd, Suriname