Verdachte witwassen uitgeleverd

1 februari 2017

Oranjestad - De autoriteiten op Aruba hebben een 66-jarige Nederlander op het vliegtuig naar Nederland gezet. Hij wordt door justitie in Nederland verdacht van witwassen, belastingfraude, valsheid in geschrifte en het vermoedelijk met valse documenten aanvragen van een uitkering. De man werd begin vorige week opgepakt en gisteren overgeleverd aan Nederland.

Er is in Nederland en op Aruba voor meer dan een miljoen euro beslag gelegd. De 66-jarige Nederlander is eigenaar van een appartementencomplex op Aruba. Daarnaast bezit hij in Nederland een woning. De appartementen en woning worden verhuurd. In een van de appartementen op Aruba woont de verdachte. Het vermoeden is dat het onroerend goed is aangekocht met crimineel verdiende gelden en dat de gelden op die manier worden witgewassen. Daarnaast bestaat het vermoeden dat de verdachte belastingfraude heeft gepleegd en met valse loonstroken een uitkering heeft aangevraagd.

De Arubaanse politie, FIOT (Arubaanse FIOD) en het Arubaanse Openbaar Ministerie hebben op dinsdag 24 januari het appartementencomplex doorzocht. Bij de doorzoeking is beslag gelegd op administratie. Daarnaast is er beslag gelegd op huurpenningen en onroerend goed. De verdachte is in zijn appartement op Aruba aangehouden en Nederland heeft de Arubaanse autoriteiten verzocht om uitlevering.

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. De verdachte is in 1994 veroordeeld voor drugshandel.

De rechtbank legde hem 2,5 jaar gevangenisstraf en een geldboete op. Na het uitzitten van die straf bleef hij jarenlang buiten beeld bij justitie, maar zijn naam dook weer op in een onderzoek naar crimineel verdiend geld. Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door een zogenoemd Combiteam. Een Combiteam is een samenwerkingsverband van de politie en FIOD. Het Combiteam richt zich op de combinatie van georganiseerde misdaad en witwassen door middel van financiële constructies. Voor het witwassen zijn facilitators nodig, waaronder financiële dienstverleners en trustkantoren.

Onder facilitators worden niet alleen financiële dienstverleners verstaan, maar ook geldkoeriers of bijvoorbeeld een stroman. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van stelsels aantast, op het snijvlak tussen onderen bovenwereld. Het Combiteam wordt aangestuurd door het Landelijk Parket en het Functioneel Parket. Het Combiteam doet daarnaast onderzoek naar criminelen die veel geld hebben verdiend en van wie het vermogen nauwelijks traceerbaar is door ingewikkelde financiële constructies.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao