Verbod op thuis slaan van kinderen op komst op ArubaDONDERDAG, 14 JUNI 2012

ORANJESTAD — Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) zegt dat er een verbod komt op het slaan van kinderen in huiselijke kring. Hoe snel dat verbod er komt, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of met dit verbod ook lijfstraffen in het algemeen strafbaar worden. Dit is namelijk nog niet het geval op Aruba, terwijl ons land het Kinderrechtenverdrag heeft ondertekend dat geweld tegen kinderen verbiedt, waaronder dus ook lijfstraffen.

Dowers kondigde het nieuws aan na de bijeenkomst van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) in het Zwitserse Genève. Hij was daar als lid van de Koninkrijksdelegatie. “Aruba heeft een goed figuur geslagen”, concludeert de bewindsman zelf. Op basis van een rapportage van de regeringen en de (kritische) bevindingen van non-gouvernementele organisaties is de mensenrechtensituatie in de vier landen van het Koninkrijk beoordeeld door de VN-Mensenrechtenraad. De Hoge Commissaris van de Mensenrechten (OHCHR) gebruikt deze informatie voor een samenvattend verslag van de mensenrechtensituatie per land. Dat gebeurt periodiek voor alle lidstaten van de VN en is bedoeld om de mensenrechten te verbeteren.

Een jaar geleden waren de VN nog best kritisch op het Koninkrijk, omdat er nog veel valt te verbeteren aan de mensenrechten. Als voorbeeld werden de lijfstraffen op Aruba genoemd. De VN riepen het Koninkrijk zelfs op om onderzoek te doen naar huiselijk geweld en zich in te zetten voor een verbod op lijfstraffen in huiselijke kring op Aruba. Dat lijkt er dus nu van te komen, gezien de mededeling van Justitie-minister Dowers.


Verbod

NGO’s pleiten op Aruba al jaren voor het strafbaar stellen van geweld tegen kinderen. Vooral nadat Aruba meer dan tien jaar geleden het Kinderrechtenverdrag ondertekende en besloot in te voeren. Het VN-comité uitte diverse keren (in 2004 en 2009 en ook vorig jaar) zijn bezorgdheid over het feit dat lijfstraffen nog niet strafbaar waren gesteld. Het gaat overigens om lijfstraffen in het algemeen. Dus niet alleen slaan door ouders bijvoorbeeld, maar ook op scholen. Minister Dowers zegt echter dat in de huidige wetgeving mishandeling van kinderen en slaan op scholen en instellingen al is verboden. “Maar slaan binnen gezinsverband is nog niet verboden. Op dat laatste gaan we nu ook een verbod invoeren.”

Jeugdonderzoeker Hellen van der Wal, bekend van haar wetenschappelijk onderzoek naar jeugddelinquentie en de relatie met het Kinderrechtenverdrag en van het project Veilige School, zei eerder in deze krant dat het geven van lijfstraffen thuis, maar ook op school, nog steeds gebeurt.