Veesector vindt uitvoering wet belangrijk

11/02/2017

PARAMARIBO - De veesector hoopt dat de wet Inspectie vlees- en overige dierlijke producten die onlangs is aangenomen door De Nationale Assemblee geen dode letter wordt. Deze wet beoogt de export van vlees- en vleesproducten te ondersteunen, ordening van de sector, het bewaken van voedselveiligheid en het vergemakkelijken van ondernemen.

Belanghebbenden maken zich echter zorgen over onder andere de handhaving. De Associatie Pluimvee Sector Suriname juicht het in ieder geval toe dat de overheid de situatie in de sector met wet- en regelgeving wil aanpakken. Peter van Dijk, commissaris van de associatie, vraagt zich af hoe LVV de inspectie bij de pluimveesector zal doen, als nu al de controle bij de veebedrijven onder de maat is. "De uitvoering is belangrijk en ik hoop dat dit daadwerkelijk leidt tot verhoogde voedselveiligheid in Suriname."

Hij verwijst bijvoorbeeld naar de verkoop van kippenvlees door onder anderen groothandelaren. "Je rijdt langs en de producten worden gewoon buiten verkocht. Wat voor die dag niet verkocht is gaat weer in de koeling om morgen opnieuw buiten verkocht te worden." Hij noemt dit heel ongezond. De voorzitter van de Veehoudersbond Suriname, Mukesh Ramlagan, vertelt ironisch proestend: "Er is in geen jaren controle gedaan."

Volgens hem hebben de boeren voortdurend aangedrongen op controle, maar daar komt niets van terecht. Hij benadrukt dat inspectie, maar bovenal onderzoek noodzakelijk is om de positie van de sector te kunnen vaststellen. Een ander belangrijk aspect is transparantie. Er gebeuren nog tal van zaken in de sector waarover weinigen kennis dragen en die voedingsbodem zijn voor corruptie, zegt hij.

Van Dijk hoopt dat de wet bijdraagt tot productieverhoging en eerlijke concurrentie. Hij denkt bijvoorbeeld aan de import van kipdelen, maar ook onder de lokale producenten moet er geen oneigenlijke concurrentie zijn. Lokale ondernemers zijn in staat om zo'n tien miljoen kippen op jaarbasis te kweken.

Bron: de Ware Tijd, Suriname