Valies ontzenuwt opmerkingen president

03/02/2017

PARAMARIBO - Dat de onderwijsorganisaties geen oplossing willen en een andere agenda hebben zoals president Desi Bouterse beweert, klopt totaal niet zegt vakbondsleider Wilgo Valies van de BvL/ALS. Bouterse deed deze opmerkingen woensdag tijdens een persconferentie over de onderwijsstaking die pas achter de rug is.

Valies: "Wij hebben altijd opengestaan om te werken aan een oplossing. Het is juist de regering geweest die door de jaren heen in gebreke is gebleven en ons aan het lijntje heeft gehouden. Ondanks dat hebben de leraren zich toch positief opgesteld." Omdat de leraren op een gegeven moment geen vertrouwen meer hadden in de regering, vanwege niet nagekomen beloften en uitstel van gemaakte afspraken, hebben ze het werk de afgelopen dagen neergelegd. Valies onderstreept dat de leraren altijd bereid zijn om een oplossing te bereiken, "maar niet tegen elke prijs." De Bond van Leraren en de ALS zijn voor de rechter overeengekomen dat 13 februari de ultieme datum is om een akkoord te bereiken over de herwaardering.

Het staatshoofd merkte tijdens de persconferentie ook op dat dezelfde organisatie die de regering verwijt onbetrouwbaar te zijn, zelf gebrekkige informatie geeft die nodig is om een oplossing te bereiken. Valies zegt op zijn beurt dat juist het ministerie van Onderwijs dat over cruciale informatie zou moeten beschikken die niet heeft en noemt dat onvoorstelbaar. Hij heeft het over gegevens over het aantal leraren, wat hun kwalificaties zijn en hoeveel ze verdienen. Een andere bewering van de president is dat door toedoen van de Fols de regering heeft besloten om de onderwijsgevenden een tegemoet- koming van SRD 500 te geven, wat volgens Valies ook niet klopt. De vakbondsleider verwacht niet dat de opmerkingen van de president invloed zullen hebben op de onderhandelingen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname