Unicef: ‘Suriname moet zich diep schamen' op gebied van kindersterfte

DE WARE TIJD:

Kindersterftecijfer wereldwijd flink gedaald

14/09/2012

Paramaribo - In Suriname schommelt het aantal gevallen van kinder- sterfte per duizend geboortes rond de dertig, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 51. Dat cijfer is echter nog geen reden voor een hoerastemming. Van 1990 tot 2011 is volgens de Unicef (VN kinderfonds) het aantal globaal met 41 procent verminderd, maar de Millennium Goal stelt een standaard van 29.

Een mijlpaal die het buurland Brazilië ruimschoots haalt met een sterftecijfercijfer van zestien per duizend geboortes. “In vergelijking met de andere landen in de regio moeten wij ons diep schamen. Vooral omdat het geld voor een betere gezondheidszorg er is, alleen weten we niet waar het precies verkeerd gaat”, ergert kinderpsycholoog Lilian Ferrier zich. Als voorzitter van de presidentiële werkgroep Integraal Kinder- en Jeugdbeleid weet zij als geen ander dat deze hoeveelheid voor zo’n kleine bevolking te hoog is.
Er moet volgens haar vooral aandacht besteed worden aan de zorg van de toekomstige moeders vanaf hun dertiende zwangerschapsweek. “Er wordt nu veel meer aandacht besteed aan de prenatele zorg en dat is goed. Maar er moet nog meer gedaan worden.” De aanpak van abortussen valt daaronder. Het verkeerd toedienen van onder andere de abortuspil kan ook zorgen voor de vroege dood van zuigelingen.

Voorbeeld

Onderzoek naar de precieze oorzaken van de kindersterfte is er niet gedaan en zal waarschijnlijk ook niet komen vanuit de werkgroep. Ferrier ziet meer in het ondernemen van actie om de situatie te veranderen. Er kan hierbij een voorbeeld worden genomen van andere landen. Buurland Brazilië wordt door Unicef niet zonder reden als toonbeeld gepresenteerd.

Daar werden regionale gezondheidsprogramma’s en familie gezondheid strategieën ingesteld die in de jaren 1990 de primaire gezondheidszorg leverden. Dit vergrootte de toegang tot de gezondheidszorg en verminderde de kindersterfte. Andere belangrijke factoren bij het voorkomen van sterfgevallen onder kinderen waren onder meer verbeteringen in sanitaire voorzieningen, het geven van borstvoeding en vaccinatie.

In de regio gaan er 64 procent minder kinderen dood in vergelijking met 1990. Het Caribisch land met het laagste kindersterftecijfer is Cuba met zes per duizend geboortes.

Mondiaal hebben de landen ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië het hoogste aantal overlijdensgevallen. 80 procent van de kinderen die voor het vijfde levensjaar kwam te overlijden, was woonachtig in een van deze gebieden. Wereldwijd sterven er iedere dag 19.000 kinderen onder de vijf jaar.

Behoud

Oorzaak voor de daling van kindersterfte wereldwijd is onder andere de succesvolle aanpak van ziektes als polio, mazelen en malaria en de verbeterde hygiëne. In het licht van de goede resultaten is er een programma gelanceerd om de dalende trend te behouden genaamd ’20 by 2035’. “Door te beloven samen te werken om de doelstellingen te ondersteunen, kunnen we voldoen aan de belofte door de wereld gemaakt om kinderen in MDG’s 4 en 5: om elk kind de best mogelijke start in het leven,” aldus de oproep van Anthony Lake, uitvoerend directeur UNICEF.-.