Tweede kwartaal economisch herstel Aruba dankzij toerismeDINSDAG, 27 DECEMBER 2011

ORANJESTAD — In het tweede kwartaal van dit jaar heeft de economie zich verder hersteld. Vooral de toerismecijfers overtroffen de verwachtingen. Keerzijden waren echter de prijsstijging van consumptiemiddelen en de overheidsschuld die tot boven de 2,5 miljard florin steeg ofwel 57,3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Aruba. Dat meldt de Centrale Bank van Aruba (CBA).

Dat het toerisme het zo goed deed, was al eerder bekendgemaakt door verkeersbureau ATA. De Centrale Bank is echter ook te spreken over de diversificatie van de markten, met andere woorden dat ook andere toerismemarkten het zo goed doen. Met name over de aantallen bezoekers die uit Latijns-Amerika kwamen, en dan vooral uit Venezuela (75,2 procent meer of 10.476 bezoekers) die in april kwamen om Pasen te vieren, vanwege het Aruba Film Festival in juni en die hoger waren dan vorig jaar toen de Venezolaanse verblijfstoerist veel minder kwam.

Ook Europa deed het goed met 12,7 procent meer toeristen, vooral uit Italië. Deze trend past in de doelstelling van de overheid om meer verspreiding in de toerismemarkten na te streven. Verder steeg in het tweede kwartaal van dit jaar ook de gemiddelde bezettinggraad van hotels naar 74,1 procent en stegen de inkomsten uit het toerisme met 11,6 procent.

Ook de bouwsector toonde volgens CBA tekenen van herstel. Daarbij bleef de perceptie van bedrijven positief, alhoewel het wel iets minder was dan in het voorgaande kwartaal zoals gemeten wordt door de Business Perception Survey. Dat de economie herstellende is, blijkt verder ook uit de toegenomen belastingopbrengsten zoals die van de bbo, winstbelasting en de invoerrechten.

Toch ging er volgens de Centrale Bank ook een aantal zaken minder goed. Zo stegen de prijzen gemiddeld met 4,3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam door de internationale ontwikkelingen van de olieprijzen die de kosten van transport en goederen flink omhoog dreven. Vooral vlees, benzine, water en elektra, alcohol en sigaretten, pre-paid telefoneren, voedsel- en drankconsumptie buitenshuis en het abonnement op de kabeltv werden duurder. Worden de energiekosten niet meegerekend, dan is de inflatie van dit tweede kwartaal slechts 1,6 procent.