Tussen de 30 en 40 overvallen per maand op CuraçaoZATERDAG, 25 AUGUSTUS 2012

WILLEMSTAD — Uit de criminaliteitscijfers van de afgelopen maanden en ook die van juli kan geconcludeerd worden dat er tussen de 30 en 40 overvallen per maand worden gepleegd. Van de 34 overvallen in de maand juli werden er 11 opgelost en zijn er 11 mensen opgepakt, wat een oplossingspercentage geeft van 32,4. Het oplossingspercentage blijft heel hoog, alhoewel het percentage van deze maand veel minder is vergeleken met 54,4 in de maand juni.

Verder waren er 13 aangiften van autodiefstallen, die resulteerden in 1 aanhouding, en zijn er 8 voertuigen teruggevonden.

Er waren geen verkeersdoden vorige maand, maar de bevolking werd wel geschokt door drie moorden. Het gaat hier om de dubbele moord in het Marriott Hotel op 22 juli. Een tweeling werd in een badkuip gevonden en hun moeder is aangehouden. De doodsoorzaak van de twee meisjes is nog niet bekend en wordt nog onderzocht. Dat de veiligheid in de gevangenis ook niet optimaal is werd op 30 juli bevestigd, nadat Kenroy Stefania werd doodgeschoten. Er waren eerdere schietpartijen in de afgelopen maanden waarbij geen doden zijn gevallen, maar de gedetineerden vrezen dat de dood van Stefania niet het laatste geval zal zijn. Er werd op die dag twee vuurwapens gevonden en de twee mannen Chavel Waterfort en Frailon Pieter worden verantwoordelijk gehouden voor de moord. Er wordt ondertussen regelmatig gecontroleerd op verboden waar, zoals drugs, mobiele telefoons en diverse soorten wapens.

Project Aquafina

De politie was de vorige maand ook heel actief als men naar de cijfers in het kader van het project Aquafina kijkt. Dit is een surveillanceproject van het Korps Politie Curaçao (KPC) in samenwerking met het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) en de Uitvoeringsorganisatie Controle en Beveiliging (voorheen SKS). Zo werden er controles uitgevoerd op 91 personen, waarbij 9 illegalen zijn opgepakt. Tevens zijn er 77 vreemdelingen uitgeleverd. Het ging hier om 1 Amerikaan, 9 Colombianen, 7 Dominicanen, 7 Ecuadorianen, 7 Guyanen, 12 Haïtianen, 28 Jamaicanen, 2 Surinamers en 4 Venezolanen. Verder heeft de politie in 30 gevallen assistentie verleend en in 9 gevallen andere diensten ondersteund. Ook werden 436 auto’s gecontroleerd, werden er 1119 controles in woonwijken uitgevoerd en 30 bij lokaliteiten, en werd toezicht gehouden bij 8 evenementen op het eiland. Tevens werd er gecontroleerd bij scholen, bij Brasami en het Gouvernements Opvoedingsgesticht (GOG). Tijdens de genoemde controles werden verschillende spullen, namelijk 16 wapens (geen vuurwapens), 62 pakketjes wiet, 1 marihuana-sigaret en 51 pakketjes cocaïne in beslag genomen en werden 17 aanhoudingen verricht in verband met geweldsdelicten. 18 voertuigen zijn in bewaring genomen en 208 boetes werden uitgedeeld voor verkeersovertredingen.