SZF zal mogelijk medische kosten militairen betalen

01/03/2017

PARAMARIBO - Garantiebrieven van militairen worden niet door alle specialisten geaccepteerd wegens een betalingsachterstand van het ministerie van Defensie. Dat komt volgens Jennifer Vreedzaam, voorzitter van de parlementaire commissie Volksgezondheid, door de bureaucratie bij de overheid. De bedoeling is dat de kosten binnenkort betaald worden door de Stichting Staatziekenfonds (SZF).

"Niet dat het SZF zal zorgen voor het medische pakket van de militairen. Ik weet niet hoe de constructie eruit zal zien, maar het SZF zal instellingen zoals het Militair Hospitaal en verzekeringsmaatschappijen betalen", zegt Vreedzaam. Deze instellingen hoeven hierdoor niet lang te wachten op hun geld. Uiteindelijk krijgt het SZF het geld van de overheid terug. De directeur van de Stichting Staatsziekenfonds, Rick Kromodihardjo, bevestigt dat hierover met Defensie is gesproken, maar verwijst voor nadere informatie naar minister Ronni Benschop.

De krant verneemt dat militairen momenteel zelf moeten betalen voor specialistische behandeling. Er vindt thans een registratie plaats bij het Nationaal Leger over medische voorziening. Vreedzaam zei eerder tegen de krant dat de kwestie snel wordt opgelost, gezien de belangrijke taak van het leger bij het waarborgen van de veiligheid in het land. De commissie had toen de situatie in de gezondheidssector besproken met verschillende belanghebbenden. Ze stoorde zich eraan dat er tot nu toe geen duidelijk inzicht is in de geldstroom in de sector. Na die vergadering, had ze wel enige hoop gekregen dat er verandering zou komen. De commissie had een financieel verslag gekregen van onder andere ziekenhuizen en de Regionale Gezondheidsdienst, maar vond die niet overzichtelijk. Tijdens de bijeenkomst zijn onduidelijkheden weggewerkt.

Bron: de Ware Tijd, Suriname