SVB-directeur Martis luidt noodklok in Curaçaose parlement over AOVWOENSDAG, 13 JUNI 2012

WILLEMSTAD — De reserve van pensioenfonds algemene ouderdomsverzekering (aov) zal eind 2013 op zijn als er nu geen maatregelen worden genomen. Dit bracht Philip Martis, directeur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), gisteren naar voren tijdens een Centrale Commissie-bijeenkomst van de Staten. Martis drong er bij de Staten op aan om zo snel mogelijk de aanpassingen in de pensioenensfeer in behandeling te nemen en te accorderen.

Een delegatie van de SVB was gisteren in de Staten. Het betrof een vergadering die in het recente verleden al verschillende keren geen doorgang kon vinden, omdat de directie van de sociale verzekeraar erop stond dat de uitnodiging voor de vergadering via de minister moest komen. Gisteren was het dan zover en zaten vertegenwoordigers van de SVB, naast de verantwoordelijke minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheidszorg, MFK), in de Staten om vragen van parlementariërs te beantwoorden.

Veel vragen die gesteld werden hadden betrekking op het reservefonds en de toekomst van het SVB-fonds. Volgens Martis had de SVB (Antillen) tot en met 10-10-‘10, de startdatum van het nieuwe land Curaçao, nog te maken met een overschot van 733 miljoen gulden. Maar in 2011 was er nog maar een bedrag van 300 miljoen gulden over voor de SVB Curaçao. Over dat jaar bedroeg het verlies van het reservefonds 105 miljoen gulden. Martis sprak de vrees uit dat als er nu geen maatregelen worden genomen, er eind volgend jaar niets meer over zal blijven van het reservefonds.

Om het aov-fonds gezond te maken heeft de regering een aantal wijzigingen in voorbereiding. Centraal hierin staat de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar. De regering heeft aangekondigd dat deze aanpassing per 1 januari van dit jaar in is gegaan. Maar de betreffende wet is nog steeds niet ingevoerd. Het voorstel is inmiddels klaar en bevindt zich bij de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken. De hoop is dat de wetaanpassingen snel kunnen worden ingevoerd, en daarmee snel van kracht zullen zijn, zodat het fonds ‘gered’ kan worden.

Martis stond tijdens zijn presentatie stil bij het belang van de beleggingen van de SVB. Met uitzondering van 2008, waarin flink verlies werd geleden, heeft de SVB altijd winst geboekt op haar investeringen. Volgens Martis zijn het deze investeringen die ervoor hebben gezorgd dat er in de reserves van de SVB nog geen gat zit. In 2010 werd een winst gemaakt van 60 miljoen, een jaar later daalde dit naar 40 miljoen gulden.