Suriname weert controle VS op luchthaven

WOENSDAG, 08 JANUARI 2014

PARAMARIBO — Suriname weigert Amerikaanse veiligheidsagenten toe te laten op de luchthaven in Zanderij. Volgens de Ware Tijd wordt daarmee de deur dichtgehouden voor directe vluchten op de Verenigde Staten van Amerika. De Amerikanen eisen die controle, maar voor Paramaribo gaat dit te ver.

Er zijn zekere principes in het geding. “De Amerikanen toelaten om controle uit te oefenen op ons grondgebied, zouden we politiek niet kunnen verantwoorden. We willen niet dat zij ons werk hier voor ons komen doen. We zijn in staat om zelf te zorgen voor de beveiliging”, zegt Gerard Brunings, luchtvaartadviseur van president Desi Bouterse. De oude droom van weer rechtstreeks vliegen naar Amerika kan voorlopig dus niet waar worden gemaakt.

De veiligheidscontrole maakt deel uit van een open sky regeling. Die is veel minder gesloten dan de open sky met Nederland. “Wij zullen vrijwel alles mogen. Er zijn geen beperkingen op capaciteit, frequentie, aantal luchtvaartmaatschappijen of tarieven. Het enige is dat er geen verbindingen binnen de Verenigde Staten mogen worden onderhouden”, aldus Brunings. Het oponthoud nu levert niet echt verlies op. Het aantal passagiers vanuit Suriname richting VS is beperkt.

Bron: Amigoe, Curacao