Suriname niet meer aantrekkelijk voor Filippijnse verpleegkundigen

13/02/2017

PARAMARIBO - Waar tientallen gespecialiseerde Filippijnse verpleegkundigen tot drie jaar geleden popelden om in Suriname te werken, blijkt nu dat ze ‘massaal’ wegtrekken. Dit wordt onderbouwd door cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Het waarnemend hoofd van de afdeling Inspectie verplegende en verzorgende beroepen, Caroline de Baas, zegt dat de interesse om hier te werken vanaf 2015 is afgenomen.

Van het totale aantal dat zich tussen 2014 en 2016 heeft geregistreerd, zijn 99 vertrokken. In 2014 hadden 132 zich aangemeld, terwijl het jaar daarop het aantal was afgeslankt naar 79. In 2016 daalde dit tot vijftien. Dit jaar zijn er nog geen vijf Filippijnse verpleegkundigen geregistreerd. Het is De Baas opgevallen dat ook Surinaamse verpleegkundigen wegtrekken. "Het is niet dramatisch, maar we hebben wel een lichte stijging gemerkt. " In 2015 heeft het ministerie achttien bevoegdheidsverklaringen afgegeven en vorig jaar 55.

De Baas is nog aan het gissen wat de reden van deze trend zou kunnen zijn. "Ik denk dat bij sommigen de financiële situatie een rol speelt", zegt ze voorzichtig. De Baas weet niet in hoeverre er sprake is van een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, nu de Filipijnen die in het verleden waren aangetrokken om het tekort op te heffen zich terugtrekken. In de afgelopen twee tot drie jaar zijn Surinaamse verpleegkundigen opgeleid door het Elsje Finck-Sanichar College (Covab).

"Intussen zijn we bezig twee groepen Intensieve zorg verpleegdingen op te leiden en we hebben vorig jaar dertig dialyse-technici beëdigd." Ze denkt dat indien er tekort is, het beperkt zal zijn. Volksgezondheid en Covab proberen na te gaan wat de behoefte is aan verpleegkundigen in de gezondheidsinstellingen. Bij een peiling in het verleden van enkele ziekenhuizen was er een tekort gebleken. De Baas is daarom blij dat Covab verschillende categorieën verpleegkundigen opleidt.

Bron: de Ware Tijd, Suriname