Suriname moet nu waken voor 'faillissement'

28/02/2017

PARAMARIBO - Met de recentste beoordeling van de financiële waakhond Fitch, staat Suriname er officieel nu erger voor dan in 1999. Toen was het land nog bezig zich te herstellen van de economische malaise van de jaren tachtig en negentig. Het kreeg toen ook een 'B-' beoordeling, maar het vooruitzicht was destijds nog 'positief'. Fitch heeft Suriname opnieuw gedegradeerd naar 'B-', maar dit keer zijn de vooruitzichten 'negatief'.

"De 'B-min' rating is feitelijk de laagste acceptabele beoordeling die een soeverein land kan krijgen. Als het verder afglijdt, is een faillissement vervolgens vrijwel zeker. Deze rating is een combinatie van falend economisch beleid en lage prijzen van Surinames natuurlijke hulpbronnen", schrijven de gebroeders Jethu, gezaghebbende economische analisten, naar aanleiding van de recentste Fitch-rating.

Ze verwachten dat ook andere internationale waakhonden als Moody's en Standard & Poor's een lagere beoordeling van de economie zullen geven. "Suriname heeft op dit moment heel veel dingen tegen zitten", benadrukt Anne Harmsma, oud-bankier en financieel expert. Hij is het met de Jethu's eens dat het land nu enorm veel moeite zal hebben om internationaal goedkoop te lenen.

Er zijn twee fundamentele problemen achter het negatieve vooruitzicht. Suriname kampt met hoge schulden en heeft geen ruimte meer om te lenen. "Ten tweede", zegt Harmsma, "is dat de regering blijft terugkomen op afspraken met het Internationaal Monetair Fonds om orde op zaken te stellen." Dit alles hoort vervat te worden in een "breed gedragen" economisch herstelplan, gericht op het stimuleren van productie en export. Tot nu toe "worden er slechts brandjes geblust", aldus Harmsma.

Bron: de Ware Tijd, Suriname