Suriname mag zeegebied uitbreiden

04/03/2017

PARAMARIBO - Suriname zou de buitengrens van zijn zeegebied voorlopig met maximaal 145 zeemijl kunnen verschuiven, mocht een verzoek daartoe door de Verenigde Naties worden goedgekeurd. Dit zou met nog eens vijf zeemijl verruimd kunnen worden, indien omliggende landen daartegen geen bezwaar aantekenen.

De buitengrens ligt momenteel op tweehonderd zeemijl uit de kust. Zo kwam donderdag naar voren tijdens een openbare commissievergadering in het parlement. Tijdens deze bijeenkomst werd onder andere de Wet Maritieme Zones behandeld. Minister van Buitenlandse Zaken, Yildiz Pollack-Beighle, legde uit dat Suriname bij de Verenigde Naties een aanvraag heeft gedaan voor uitbreiding met 145 zeemijl. Het land kon maximaal 150 zeemijl aanvragen. Dit is echter niet gedaan omdat de laatste vijf mijl het zeegebied van Barbados zou overlappen.

De Surinaamse grenscommissie zal te zijner tijd met dat eiland onderhandelen over deze vijf zeemijl, zei de bewindsvrouw. Ze maakte duidelijk dat de autoriteiten het uitgebreide zeegebied ten volle zullen inzetten om de natuurlijke hulpbronnen daar te exploiteren in een poging duurzame economische ontwikkeling te helpen realiseren.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Melvin Bouva, voerde aan dat zeker op internationaal gebied de handelingen over de uitbreiding van het continentaal plateau goed geregeld moeten zijn bij wet. Dit is nodig om overlappingen van de maritieme grens met andere landen te voorkomen. Uitbreiding van het continentaal plateau voorbij tweehonderd zeemijl is de buitengrens die met 145 zeemijl is toegenomen, in de richting van de open zee.

De uitbreiding mag tot maximaal 350 zeemijl, maar bij de overige vijf zeemijl dient Suriname rekening te houden met de buurlanden vanwege de overlappingen. "Dus Suriname dient te onderhandelen met Guyana, Barbados, Trinidad en Tobago, Venezuela en Frans-Guyana (Frankrijk) over deze vijf zeemijl", aldus Bouva. De CLCS, de VN-commissie die over deze kwestie gaat, heeft de uitbreiding tot 145 zeemijl reeds goed bevonden. Frans-Guyana (Frankrijk) en Guyana hebben intussen een verklaring van "geen bezwaar" ingediend bij de commissie.

Bron: de Ware Tijd, Suriname