Suriname loopt voor op regio bij versterking vrouwen

17/02/2017

PARAMARIBO - Suriname gaat de goede kant op met het nakomen van afspraken die vervat zijn in de ‘Declaration of Panama’. Die zijn gemaakt tijdens de recente regionale consultatie, waar landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied het eens moeten worden over een sterkere positie en specifieke prioriteiten van vrouwen en meisjes in het Caribisch Gebied.

Uit de nog uit te voeren afspraken blijkt dat Suriname een stap voor is op andere landen uit de regio, onder andere bij de Algemene Oudedagsvoorziening. Werkenden in Suriname betalen AOV-premie, maar de mensen die niet of nooit hebben gewerkt, hebben op hun zestigste ook recht op die uitkering. Een groot deel van de Latijns-Amerikaanse landen heeft deze regeling nog niet.

"We hebben al sociale bescherming, bijvoorbeeld de basiszorgverzekering voor vrouwen en er wordt al gewerkt aan de nationale pensioenwet. Maar voordat we een beleid kunnen uitstippelen op het gebied van het verminderen van de zorgtaken, is een onderzoek naar time-servingvereist, en dat kost heel veel geld", stelt Michele Jules, die namens het ministerie van Binnenlandse Zaken de vergadering in Panama bijwoonde.

Bron: de Ware Tijd, Suriname