Suriname iets minder corrupt dan voorheen

26/01/2017

PARAMARIBO - Suriname heeft grote stappen voorwaarts gemaakt in de strijd tegen corruptie. Waar het land in 2015 door de internationale waakhond Transparency International (TI) nog 88ste op een lijst van 176 landen in de wereld gerangschikt stond, maakt het een sprong naar de 64ste plaats. Die plek wordt gedeeld met Zuid Afrika, Senegal, Oman en Montenegro. Suriname staat momenteel hoger genoteerd dan landen als Brazilië (79), Jamaica (83), Argentinië (95) en Guyana (108).

Uitgaande van de onderwerpen waar landen op getoetst worden, behaalde Suriname een score totaal van 45 punten, een verbetering van de 36 die de afgelopen drie jaar is genoteerd. Er is echter lang geen reden tot feesten: "waar landen onder de vijftig scoren, betekent het dat regeringen onvoldoende doen tegen corruptie", schrijft TI in haar woensdag gepubliceerde rapport.

Er zijn in 2016 wel markante schandalen ontdekt in de Amerika's die goed zijn geweest voor de corruptiebestrijding. In Brazilië is grootschalige corruptie bij het staatsoliebedrijf ontdekt, terwijl de wereld in de greep was van het beruchte Panama Papers-schandaal. Bij dit laatste houden rijken bijna vier miljard US dollar aan vermogen via papieren bedrijven verborgen.

Ook hooggeplaatste figuren werden aangepakt wegens corruptie, zoals de schoondochter van de Chileense president en het voormalige staatshoofd van Argentinië, Cristina Fernandez de Kirchner. Er worden in diverse landen concrete maatregelen tegen corruptie getroffen, omdat er steeds meer druk op machthebbers wordt uitgeoefend door hun bevolking.

Bron: de Ware Tijd, Suriname