Suriname heeft uitdagingen Caricom slecht benut

18/01/2017

PARAMARIBO - Suriname heeft als lid land van de Caribische gemeenschap ( Caricom) nog te weinig gebruik gemaakt van de vele mogelijkheden en uitdagingen die zowel de gemeenschap als het handelsblok te bieden heeft. Factoren die kunnen tegen werken zoals, de taal en het afwijkend juridisch systeem, zijn er in alle blokken aanwezig.

"Alle lid landen hebben gelijke kansen, zeker als het gaat om het handel drijven. Als Suriname de afgelopen jaren steeds een negatieve handelsbalans heeft vertoond in de Caricom, dan is de keus, om eerder een import - dan een export land te zijn, een belangrijk reden", zegt Caricom deskundige Roy King. King was gisteren gastspreker op de eerste lezing dit jaar van het Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis). De lezing die bedoeld was als een gastcollege voor de cursisten van de basisopleiding. Door de geaardheid van het onderwerp in de huidige economische situatie is de bijeenkomst een openbare lezing met discussie geworden. De opkomst was goed.

"We leven in een dynamische wereld", zegt Sivis-directeur Victor Jones. "Bij het vormen van vakbondsleiders is het programma met de jaren dynamisch geworden en gaat steeds meer inspelen op de sociale, maatschappelijke en economische kant van het leven. We worden dan ook steeds meer een behoorlijk kenniscentrum", zegt Jones. Volgens hem kan het niet anders omdat Sivis vrijwel het enige opleidingscentrum is dat gevoed wordt door alle sociale partners in tripartiet verband. King heeft naast de ontstaansgeschiedenis van de Caricom en de Caricom handelsmarkt ook gesproken over de uiteenlopende relaties binnen en buiten de Caricom.

Bron: de ware Tijd, Suriname